Őszintén megvallva, nem vagyok a kínai, thai stb. konyha nagy rajongója, de egy csepp Ázsia olykor-olykor megérint, s elvarázsol. Ezt a cseppecskét a szójaszósz és méz kettőse és az ázsiai jellegű zöldségkeverék adja ehhez az ételhez.
Bármilyen kínai, vietnámi, thai jellegű zöldségspecialitás, (uram bocsá’ előre összeállított s úgy megvásárolt) zöldségkeverék felhasználható hozzá. Jelen esetben „chinese” névre hallgatott az elegy, amely karottát, bébirépát, babcsírát, cukorborsót, póréhagymát, zöldfokhagymát, vízigesztenyét és kínai gombát tartalmazott.
Zöldséges pirított tészta
Hozzávalók: (1 adaghoz)
20-25 dkg ázsiai jellegű vegyes zöldségkeverék
10-12 dkg teljes kiőrlésű spagetti (fele-fele legyen a zöldség és a tészta)
1-1 ½ evőkanálnyi sötét szójaszósz
1 mokkáskanálnyi méz
kb. 1 evőkanálnyi olaj
kb. 1 evőkanálnyi szezámmag
Elkészítés:
Felteszek vizet a tésztának, mikor felforrt, sózom, majd beledobom a félbe tört spagettit.
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom, félreteszem. Felhevítem a wokot.
Mikor a wok már tűzforró, belelöttyintem az olajat, majd mehet rá a – jelen esetben fagyos – zöldségmix. Átkeverem, majd amikor a zöldségek már átmelegedtek, lefedem az edényt, s hagyom, hogy a zöldek átpuhuljanak. Ha ez megtörtént, pár percig kevergetve sütögetem őket a wokban, hogy ropogósak is legyenek. Mikor a kellő állagot már majdnem elérték, megkapják szójaszósz és méz adagjukat, s ebben a pirítom a zöldeket teljesen készre.
Mikor elkészült a zöldség, hozzáadom az addigra már kifőtt és lecsepegtetett tésztát, s egy-két perc alatt összepirítom a wok tartalmát.
Miután kitálaltam, pirított szezámmaggal szórom meg a zöldséges pirított tészta tetejét.
5 megjegyzés:
Hehe, Findus wok mix? :)) Nálunk a vietnámi a nyerő. Mi is pont ma ettünk, csak csirke és hagyma plusz tandori masala alapon, és basmati rizzsel.
És azt is akartam mondani, hogy marha jól néznek ki a fejlécedben azok az elvágott termések :)
Köszönöm szépen, már csak a fejlécem nevében is :-)!
Igen, lebuktam: valóban Findus wok mix :-D! Mi még a thai variánsban szoktunk utazni, de bevallom, a vietnámival is már régen szemezek... :-)
Nekem a kínai a nyerő. Nem szeretem a zöldségeket alapból, de ez a nagy kivétel. Imádom.
Mindig a kínait veszem, csak sajnos pont az a legdrágább.
Igen, a chinese névre hallgató nagyon finom. Azt hiszem abban van vízigesztenye, nem tudom megunni...
Nem szereted a zöldségeket alapból??!!
Pedig iszonyú sok fajtájuk van és hihetetlenül változatosan el lehet készíteni, szerintem mindenképpen érdemes próbálkozni... :-)
Megjegyzés küldése