2007. október 22., hétfő

Diós-brokkolis spagetti

No igen, már megint zöldséges tészta… hm… és ez is mennyei! :-)

Diós-brokkolis spagetti

Hozzávalók: (1 adaghoz)
2 nagyobb marék kis rózsáira szedett brokkoli
kb. 10 dkg tejes kiőrlésű spagetti (fele-fele legyen a zöldség és a tészta)
1 pici fej vagy ½ fej vöröshagyma
1 pici gerezd fokhagyma
kb. 2 dkg dió
kb. 1 ½ - 2 dkg zsemlemorzsa
1 kisebb szárított chilipaprika
olivaolaj


Elkészítés:
Felteszek sós vizet forrni a spagettinek.
A brokkolit kis rózsákra szedem, leöblítem.
A spagettit beledobom a lobogó vízbe, majd egy másik lábasban a brokkolinak is sós fürdőt készítek. (A brokkoli vizét azért később teszem oda, mert a brokkoli kevesebb idő – kb. 7-8 perc - alatt puhul meg, mint a spagetti, s azt szeretném, hogy egyszerre készüljenek el). Mikor a brokkolinak szánt sós víz is lobogva forr, beleteszem a zöld rózsákat és miután ismét felforrt, kis lángon, fedő alatt puhára, de még kellemesen roppanósra párolom őket.
Amíg a tészta és a brokkoli elkészül, megcsinálom a diós-morzsás keveréket, mely majd az étel tetejére kerül. A vöröshagymát megpucolom, leöblítem és apró kockákra vágom. A fokhagymát is megpucolom, öblítem. A diót mozsárban durvára töröm vagy durvára vágom. A chilit mozsárban megtöröm.
Egy serpenyőben pici olivaolajat hevítek, s rádobom az apróra vágott vöröshagymát, mikor megfonnyadt-puhult (ne legyen barna, csak épp puhuljon meg!), hozzáadom a zúzott fokhagymát. Ahogyan megérzem a fokhagyma illatát, mehet a serpenyőbe a morzsa, a dió és a chili. Kevergetem. Mikor a dió és a morzsa megpirult, kész is a tésztára-való.
Pici olivaolajra szedem a kifőtt lecsepegtetett spagettit és az időközben készre párolódott brokkolit, s óvatosan összeforgatom-átmelegítem a tésztát és a mélyzöld rózsákat. Ha kell, sózom.
Tányérra szedem a brokkolis spagettit és megszórom a diós morzsás keverékkel.

A 101 Vegetáriánus étel (GoodFood Magazine BBC) c. könyv receptje alapján. Az eredeti recepten néhány ponton módosítottam.


Nincsenek megjegyzések: