2007. október 8., hétfő

Rakott krumpli en francais

Jó, az elnevezés valószínűleg kicsit túlzás, de jól esik a lelkemnek… :-)

Bár családom többi tagja a teljesen hagyományos (értsd: nem vegetáriánus), magyaros étkezési szokásokat követi, a rakott krumpli, mint olyan, nálunk otthon bizony húsmentesen készül. Számomra mindig is ez volt, s lesz „a” rakott krumpli. Emlékszem, hányszor lepődtem, döbbentem meg azon, hogy vannak, akik ebbe az ételbe kolbászt, ne adj’ Isten még füstölt szalonnát is tesznek. Aztán rá kellett jönnöm, hogy a magyar konyha rakott krumplija valójában a húsos-kolbászos változat és a mi otthoni variánsunk az, ami eltér a „hagyományostól”.

No, de miért en francais?
Az elnevezés elsősorban annak szól, hogy lentebb ugyebár családi receptet írok le, s a francia származás úgyszólván kötelez… :-)
A franciás jelleg ugyanakkor nem abban érvényesül, hogy bármilyen fehér- vagy kék sajt, bor, különleges fűszer stb. kerül az ételbe. Hanem – úgy gondolom – abban rejlik, hogy kihagyva belőle az erősen paprikás-fűszeres, viszonylag nehezebben emészthető hozzávalót/hozzávalókat, egy sokkal simogatóbb, kellemesebb, lágyabb ízű ételt kapunk. S az illata: hm… egyszerűen mesés!


Rakott krumpli en francais

Hozzávalók: (4 nagyobb, ill.6 kisebb adaghoz)
személyenként 3-4 szem krumpli
6 db tojás
kb. ½ liter tejföl
kb. 12,5 dkg olvasztott margarin (egy kocka margarin fele)

valamilyen ízletes kemény sajt (pl. ementáli, gouda)

Elkészítés:
A krumplikat héjában megfőzzük. Mi itthon kuktában szoktuk: kb. 15-20 perc alatt megfő benne a burgonya. Majd megszabadítjuk a őket a héjuktól.
Amíg a krumpli fő, a tojásokat is megfőzzük, megpucoljuk.
A tejfölt egy tálkában kikeverjük.
A margarint megolvasztjuk.
Jöhet az összeállítás: egy vastag falú, kellőképpen mély hőálló edénybe legelőször is egy kis olvasztott margarint locsolunk. Majd kibéleljük a tál alját főtt krumpli-karikákkal, alaposan megsózzuk, befedjük főtt tojás-karikákkal és vékonyan megkenjük tejföllel. Ezután újra egy sor krumpli következik, só, margarin és tojás-karikák, végül tejföl. Jöhet a következő sor krumpli, majd ismét só, margarin és tojás (most már az összes, hiszen nem lesz újabb tojásréteg) és vékonyan tejföl. Az edény tartalmát befedjük a megmaradt krumpli-karikákkal, kerül rá egy kis margarin, vékony réteg tejföl és utolsó simításként tekintélyes mennyiségű reszelt sajtot szórunk rá.
Alufóliával vagy – ha edényünk rendelkezik ilyennel – a sütőedény tetejével lefedjük és kb. 20-30 percig sütjük. Az a lényeg, hogy az étel átforrósodjon, s a szélei már pirulni kezdjenek. Ha ez az állapot bekövetkezett, fedő nélkül addig sütjük, amíg a tetején a sajt szép pirosra sül.


1 megjegyzés:

gabo írta...

Ez igen! Azért bevallom, én itt kincsként őrzöm a maradék gyulaimat és a rakott krumpli honvágy ellen c. recept kötelező hozzávalója :-)