2007. október 6., szombat

Entrée

Miért gasztroblogolok?
Szeretném megosztani táplálkozással, főzéssel, gasztronómiával kapcsolatos gondolataimat, sikereimet és kevésbé sikeres kísérleteimet, apró örömeimet immár létrejött virtuális naplómmal, ezen keresztül másokkal s - ebben a fejben kavargó gondolatoktól merőben eltérő blogalakban - saját magammal is.

Egész kicsi koromtól kezdve érdekel a főzés, sütikészítés, receptgyűjtögetés (saját receptfüzetembe jegyeztem fel az Anyukám által diktált családi recepteket).
Büszke vagyok családi gyökereimre: az anyai ági francia származásra. Anyai dédapám szakács és cukrász volt, aki midőn dédnagyanyámnak udvarolt, egy saját maga által írt receptes füzetet ajándékozott neki. Ez az egyik kedvenc családi történetem. Szeretem azt gondolni, hogy – többek között – a francia gyökerekből ered Franciaország, a francia kultúra és természetesen a francia gasztronómia iránti rajongásom. Innen a blogcím: La cuisine d’Adéle.

A sütés-főzés, főzősműsorok és receptkönyvek iránti érdeklődés (szenvedély?), tehát adott volt. Az elmúlt időszakban azonban jelentős, egymást kiegészítő, ösztönös, ugyanakkor egyre tudatosabb változások köszöntöttek be addig hagyományos és csendes mederben csordogáló gasztro-életemben:
Jó ideje egyszerűen nem kívánom a húst, s ezzel párhuzamosan elkezdtem érdeklődni az egészséges táplálkozás iránt. Ráadásul egyre inkább éreztem: a klasszikus magyar konyha (melyen felnőttem) nem az én világom, s azóta folyamatosan fedezek fel új ízeket, alapanyagokat, étkeket, hangulatokat.
Így esett, hogy vegetáriánus lettem (a lakto-ovo vonalat követem), s tudatosabban táplálkozom. Mindez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag reformot és biót, csupán annyit tesz, hogy érdekel, utánaolvasgatok, mi kerül a tányéromra, s ha megtehetem, igyekszem az alapanyagok, ételek közül a természetesebbet, egészségesebbet választani. Azt tapasztalom, hogy az ezekből készült - húsmentes - fogások, nem csak természetesebbek s egészségesebbek, hanem finomabbak is, sőt még a közérzetem is jobb tőlük!
Az új ízeket pedig esősorban az arab, törökös, indiai jellegű ételek jelentik, hiszen e kultúrkörökben nagy hagyománya van a változatos vegetáriánus táplálkozásnak. Azonban bármit szívesen kipróbálok és megkóstolok, ami zöldség, gyümölcs, gabonaféle, sajt… - hidegen vagy melegen!

Mindezek hatására egy új világba csöppentem, melyet most kezdek felfedezni. Egyelőre kezdőként, de annál lelkesebben. – Szeretném e blogba feljegyezni felfedezéseimet, rácsodálkozásaimat, próbálkozásaimat, új ételek elkészítésével kapcsolatos szárnypróbálgatásaimat, evéssel, egészséges táplálkozással, kulináriával kapcsolatos érzéseimet, gondolataimat, benyomásaimat vagy egyszerűen csak tegnap elfogyasztott vacsorámat. :-)

1 megjegyzés:

gabo írta...

Nohát, a francia ágról nem is tudtam!