2007. október 19., péntek

Tökfőzelék

A főzelék – azt gondolom - tipikusan az az étel, amire abszolút mértékben igaz az unalomig ismételgetett közhely: „ahány ház, annyi szokás”.
Ennek ellenére s épp ezért, közkinccsé teszek egy saját verziót.
Méghozzá a „családi” tökfőzelékünkét.

Azért szeretem, mert – e főzeléket ily módon elkészítve – épen-szépen maradnak benne a gyalult tökszálak, kellemesen fűszeres az íze és (nem fehéren-sápadtan, hanem) élénk-pirospozsgásan mosolyog rám a tányérból. :-)


Tökfőzelék:

Hozzávalók:
½ kg gyalult tök
½ - ¾ liter tej
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy csokor kapor
3 púpozott teáskanál liszt
kb. 4-5 dkg főzőmargarin
1 teáskanál pirospaprika


Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, leöblítjük, apró kockákra vágjuk és megfonnyasztjuk a margarinon. Megszórjuk a pirospaprikával, átkeverjük, majd felengedjük tejjel. Beleszórjuk az apróra vágott kaprot, sózzuk és miután felforrt, pár percig rotyogtatjuk.
Habarást készítünk, azaz a lisztet egy kis tejjel csomómentesen tejfölsűrűségűre keverjük. A habarást a nagy lángon rotyogó hagymás-fűszeres tejhez öntjük, alaposan elkeverjük, majd miután felforrt, folyamatosan kevergetjük még egy-két percig, hogy krémes állagú, sima mártást kapjunk.
Beletesszük a gyalult tököt, s óvatosan elkeverjük. Miután újra felforrt, kis lángon, fedő alatt a szószban puhára pároljuk a tökszálakat. Főzés közben nagyon óvatosan átkeverjük párszor (mert a tej odakaphat az edény aljához). A kíméletes bánásmód, óvatos kevergetés azért fontos, mert így nem törnek össze a tökszálak, hanem szép hosszúak, s enyhén roppanósak maradnak. A zsenge, nyári tök kb. 10 perc alatt megfő, míg ősz felé akár fél óra is lehet a főzési idő. Ha tök átpuhult, el is készült a főzelék.
Aki szereti, dúsíthatja még tejföllel, kefírrel.
Finomabbá teheti valamilyen feltéttel.
A főzelék sűrűsége – főzés közben, de akár utólag is - tetszés szerint alakítható kevesebb-több tej hozzáadásával.

5 megjegyzés:

siccike írta...

Próbáltad teljes kiőrlésű liszttel is a habarást? Érdemes minél többször azt használni a fehér liszt helyett, mert sokkal egészségesebb!;-)

Adéle írta...

Teljes kiőrlésű tönkölylisztet szoktam az otthoni kenyérsütéshez használni, illetve, mikor - viszonyleg ritkán, mert többnyire azt eszem, amit magam sütök :-) -péksüteményt (zsömlét, kiflit) veszek, mindig a teljes kiőrlésű terméket választom.
Habaráshoz, sűrítéshez még nem mertem kipróbálni. Pedig a hétvégén is készítettem egy kelbimbós felfújtat, amihez a tojásos-kefíres keveréket liszttel kellett sűríteni, s gondoltam is, hogy szívesen megpróbálnám teljes kiőrlésű liszttel, aztán mégsem tettem.
Pedig tényleg nagyon szívesen kipróbálnám sűrítéshez is a teljes kiőrlésű lisztet, nagyon foglalkoztat a dolog.
Ugyanúgy működik habarásnál, sűrítésnél a teljes őrlésű (tönköly) liszt, mint a sima? Ugyanolyan, ill. hasonló lesz tőle az étel textúrája?

siccike írta...

Én teljes kiőrlésű búzalisztet szoktam használni (a tönkölyt inkább sütéshez, és amíg csak kis mennyiséget használok belőle (pl. habarás, mártások, szószok), nem annyira vettem észre nagy különbséget. Ehhez mondjuk az is hozzátartozik, hogy én már annyira megszoktam az utóbbi időben a teljes kiőrlésűt, hogy lehet, azért sem tűnik fel annyira, illetve a fehér lisztes cuccok már nem esnek olyan jól... A pékségekben kapható "teljes kiőrlésűeknek" sajna többnyire csak max. 50-60%-a valóban az, a többi fehér liszt és adalék...:-( Sőt, sokszor színezett liszttel és nem is teljes kiőrlésűvel csinálják!

siccike írta...

Az lemaradt az előzőből, hogy szóval használd bátran, eleinte akár csak kisebb mennyiségben, egyenlő arányban a fehér liszt helyett!:-)

Adéle írta...

Kedves Siccike!

Nagyon köszönöm a tanácsokat!
Mivel a környezetemben csak nagyon kevesen tápláloznak így (vega-reform módon), s már az általam használt alapanyagokon is meglepődnek. Ráadásul én sem régen kezdtem - bár azóta igazi hobbivá, szerelemmé, felfogássá vált ez az életmód - így folyamatosan kísérletezem, tanulok az alapanyagok, elkészítési módok terén.
Nos, emiatt különösen hálás vagyok a hasznos és kedves tanácsokért.
A jövőben biztosan bátrabb leszek teljes kiőrlés-ügyben, s a teljes őrlésű lisztet sűrítéshez is biztosan kipróbálom majd! :-)