2007. október 23., kedd

Tejszínes-gombás tofu

Szívemhez különösen közel áll, ugyanakkor nagy kedvencem ez az étel.
Miért?

Első találkozásaim egyike volt ez a vegetáriánus konyhával, táplálkozással. Barátnőm nővére – ki már évek óta gyakorló vegetáriánus – ismertetett meg vele, s magyarázta el kedvesen-készségesen elkészítésének módját. S mikor először tálaltam fel magamnak, ízlelőbimbóim azonnal megadták magukat. :-)
Első találkozásaim egyike volt ez a tofuval is. Aminek - különösen füstölt változatának – azóta nagy barátja lettem.

Szójababsajt, gomba, tejszín… igazán krémes, mesteri hármast alkotnak ebben az egyszerűen s gyorsan elkészülő fogásban.
Készíthető natúr és füstölt tofuból is. Bevallom, nekem füstöltből ízlik igazán.



Tejszínes-gombás tofu

Hozzávalók: (1 adaghoz)
10 dkg (füstölt) tofu
10 dkg friss gomba
kb. 1 dl főzőtejszín (20%-os)
pici olivaolaj
fűszerkeverék
pici só
petrezselyemzöld a tetejére

Elkészítés:
Az alaposan megtisztított gombát nagyobb darabokra szelem. A tofut kb. 1X1 cm-es kockákra vágom. Így nagyjából azonos méretű gomba- és tofudarabkákat kapok.
Serpenyőben kis olivaolajat hevítek, rádobom, s megpirítom a tofut. Mikor már aranyszínben tündökölnek a tofukockák, hozzáadom a gombát, s megfűszerezem (pl. Kotányi fűszermalom-olasz vagy francia változat). Megvárom, amíg a gomba levet ereszt (ha nem lenne elegendő az így nyert folyadék, pici vizet öntök alá), majd kis lángon fedő alatt párolom. Mikor a gomba már puha, hozzáöntöm a tejszínt, s beforralom a mártást. (Az ételhez használható 10%-os tejszín is: ez esetben szükség lehet pici étkezési keményítőre, amit a tejszínnel előzőleg elkeverünk s így sűrítjük be a mártást. 20%-os tejszínnél azonban nincs szükség keményítőre, - nagy lángon - egy-két perc alatt beforr a szósz.)
Ha szükséges, utánaízesítek picit a mártáshoz használt fűszerkeverékkel, sóval.
A tetejére petrezselyemzöldet szórok.
Köríthető rizzsel, tésztával, kuszkusszal, bulgurral...


Most bulgur volt a köret.
A bulgur nem más, mint búzatöret.
Keleti országokban közkedvelt étel. Hagyományosan napon szárítják zöld búzaszemből.
A szív egészségének szempontjából fontos tápanyagok sokaságát tartalmazza, köztük összetett szénhidrátokat, fehérjéket, niacint, nem oldódó rostokat, fitoösztrogéneket, valamint E-vitamint. (Forrás: www.origo.hu)

Én a bulgurt a következőképpen szoktam készíteni:
Tapasztalataim szerint bő 3-szor/3,5-szer annyi víz szükséges hozzá, mint amennyi bulgur.
A bulgurt nagyon pici vajon vagy egy csepp olivaolajon kicsit átpirítom (mikor érzem az illatát, akkor jó). Eközben kimérem a szükséges mennyiségű vizet. Mikor a bulgur megpirult, felöntöm a vízzel, s zöldségleveskockát morzsolok bele (kiszámolom, hogy a felhasznált mennyiségű vízhez „mennyi kocka” szükséges). Átkeverem s megvárom, míg a víz felforr. Ekkor kis lángra veszem a gázt s a lábast lefedem. Kis lángon addig főzöm, míg az összes vizet magába szívja, a főzési idő kb. 20-25 perc. (Ezután lehet hagyni, hogy a saját gőzében is puhuljon kicsit).

5 megjegyzés:

siccike írta...

Ez tényleg jól hangzik!:-)

Adéle írta...

És finom is! S valóban nagyon gyorsan elkészül! :-)))))

nana írta...

hahó!

most találtam rád! meg foglak nézgetni! :)

vegasztrománia

Adéle írta...

Hahó nana!

Kedves vagy :-)!

Bevallom, én is szoktalak nézegetni... :-)!

Adéle

Névtelen írta...

Őszintén gratulálok! Nagyon örülök, hogy közzétetted a receptet :)
Sokan gondolják, hogy a tofut kizárólag a keleti konyha fűszereivel lehet az asztalra varázsolni. Aki kipróbálja a receptedet, meggyőződhet róla, hogy milyen nagyszerű étel is ez!
Tapasztalatból tudom, hogy még azokat is rabul ejti, akik mind a szójától, mind a tofutól idegenkednek kissé.