2007. december 19., szerda

Élénkzöld melengetés

Soha nem voltam „leveses”. A „hagyományos magyar” konyha abból a szempontból sem igazán jön be nekem, hogy az étkezések szinte mindig levessel indulnak. Az esetek túlnyomó többségében egész egyszerűen „feleslegesnek” érzem a leveses kezdést.
Amióta azonban hidegre, egykedvűre, s borongósra fordult az idő, egyre gyakrabban vágyom valamiféle krémes-selymes-melengető ételre. Levesre. Egy fárasztó nap után a kinti hidegről hazatérve eszméletlen jól tud esni – testnek és léleknek - egy tányér gőzölgő leves… :-)
Mindazonáltal leves-ügyben is újabb, s újabb gasztro-felfedezéseket teszek, hiszen nem a „hagyományos-családi” leveseinket készítem, hanem azoktól eltérő jellegű, ízvilágú, vega étkekkel kísérletezem.

Első próbálkozásként brokkoli-krémlevest készítettem.
A recept Moha vega-oldaláról származik. Hihetetlenül egyszerű elkészíteni.
Vegán ételről van szó: semmiféle állati eredetű alapanyagot, tejterméket nem tartalmaz. Színtiszta zöldség az egész… :-)
A végeredmény mégis valami egészen lágy, krémes, selymes, kellemesen friss ízű élénkzöld csoda! Hajszálvékonyra szelt pirított mandulával megszórva mennyei eledel :-)!

Brokkoli krémleves

Hozzávalók: (4 személyre)
1 nagyobb fej brokkoli
1 db krumpli
1 db vegetáriánus leveskocka
kb. ½ - ¾ mokkáskanál őrölt szerecsendió


Elkészítés:
Egy nagyobbacska fazékba kb. 6-7 dl vizet teszek. A krumplit megpucolom, megmosom, kis kockákra vágom és a leveskockával együtt megy a fazékba. Miután felforrt, kis lángon lefedve kb. 5-10 percig főzöm.
Közben megtisztítom és apróra darabolom a brokkolit.
Mikor a krumpli már majdnem megfőtt, belerakom a brokkolit a fazékba. A víz éppen csak lepje el, he nem lepi el, utánatöltök kevés forró vizet. Rászórom a szerecsendiót, felforralom, majd fedő alatt lassú tűzön főzöm kb. 10 percig: amíg a brokkoli megpuhul.
Utána botmixerrel szétturmixolom. Ha túl sűrű lenne, kis forró vízzel lehet még higítani. Megkóstolom, s ha kell, megsózom.
Bele lehet még forralni például egy kis tejszínt vagy tálaláskor tehet a tányérjába, aki így szereti – de őszintén szólva, szerintem teljesen felesleges.
Nagyon finom száraz serpenyőben pirított mandulapehellyel megszórva, de levesbetétnek fűszeres pirított zsemlekockát is lehet adni hozzá.


Nincsenek megjegyzések: