2007. december 30., vasárnap

Karácsonyi gasztro-angyalkák

Végiggondolva, nézve karácsonyra kapott ajándékaimon, felmerül bennem a kérdés: lehet, hogy érdekel a gasztronómia? :-)

A tréfát félretéve: csodaszép, ötletes, igazán nekem való ajándékokkal örvendeztettek meg a karácsonyi angyalkák: az emberek, akiket szeretek.
El is dicsekszem szépen sorjában velük. :-)

Kaptam 3 gyönyörű szakácskönyvet.
Paul Gayler: Vegetáriánus ételek – „Ínycsiklandóan” vegetáriánus (M-érték Kiadó, 2006). A híres brit vega-séf könyvében egészen különleges, sőt exkluzív ételkreációk találhatók. Még különlegesebbé s szimpatikusabbá teszi a könyvet, hogy a recepteken kívül sok hasznos, érdekes, s praktikus olvasnivalót rejt. Mindjárt egy, a vegetáriánus konyha sokoldalúságát érzékeltető galériával indul. Ezután az alapanyagokról szóló rész következik, melyből megismerhetjük a modern vegetáriánus főzéshez szükséges összes alapvető alapanyagot az egzotikus fűszerekkel együtt, továbbá segítséget kapunk az alapanyagok kiválasztásához, raktározásához és főzéséhez. Ezt követően a különböző főzéshez használatos eszközöket és alaptechnikákat mutatja be a szerző. Ezután következik a több mint 140 recept. A legutolsó fejezet pedig különböző menü-összeállításokat tartalmaz: Gayler ötleteket ad ahhoz, hogyan állítsunk össze egy sikeres menüt a kerti partitól kezdve a nagyobb családi összejövetelekig.
Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyv (Vince Kiadó, 2006). Ha léteznek alapművek a vegetáriánus táplálkozás, receptek, tudnivalók témakörében, ez a könyv egészen biztosan közéjük tartozik. Engem teljesen lenyűgözött. Miután karácsonyi angyalkámtól megkaptam a könyvet, másnap leültem, gondoltam átlapozom. Ez kapásból kb. 3- 3 és fél óráig tartott. „A vegetáriánus kaland” című fejezettel indul, mely rendkívül olvasmányosan és jó stílusban összefoglalja a vega-táplálkozással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat: információkat a létfontosságú tápanyagokról, valamint tanácsokat a kiegyensúlyozott étrend kialakításához. Ismerteti a különböző élelmiszerek rost-, zsír- és fehérjetartalmát, valamint bemutatja azon élelmiszereket, amelyek gazdagok olyan alapvető tápanyagokban, amelyeket a vegetáriánusok sem nélkülözhetnek. Ezt követően lenyűgözően sok és sokféle recept következik. Az ételleírásokat tartalmazó oldalak széljegyzetekkel vannak ellátva, amelyek a különböző alapanyagokkal, fogásokkal kapcsolatos érdekességeket, a szokatlan nyersanyagok felhasználására vonatkozó ötleteket és tanácsokat, szupergyors recepteket vagy egyszerűen csak praktikus ötleteket tartalmaznak. Szívből ajánlom a művet minden kezdő és haladó vegetáriánusnak! :-)
Egy falat… India (Aréna 2000 Kiadó, 2007). Indiai gasztronómia iránti – egyre szenvedélyesebb – vonzódásomat ismerve tették oda az angyalok a fa alá ezt a könyvet. Ez is gyönyörű kiadvány, szebbnél szebb – nemcsak ételekről készült – fotókkal. Ugyanakkor ez esetben nem kimondottan vegetáriánus receptgyűjteményről van szó. A hangsúly az indiai ételek, alapanyagok, különböző régiókra jellemző étkezési szokások bemutatásán és a mindezeket felölelő receptek prezentálásán van, így számos húsétel is megtalálható a könyvben. Az indiai konyhaművészet és étkezési kultúra sajátosságainak köszönhetően azonban legalább ennyi vega-fogás is szerepel a receptek között. A könyvecske végén pedig alaprecepttár és a különböző alapanyagok, fűszerek leírását tartalmazó szójegyzék található. Alig várom már, hogy a szó lehető legszorosabb értelmében haraphassak – a könyvben található receptek alapján - egy falat Indiát… :-)

És még mindig India!
Indiai díszdobozos 170 grammnyi varázslatosan illatos csoda, azaz garam masala.
S ha még ezzel is szabad eldicsekednem: egyenesen a brit szigetekről röpült vele idáig az angyalka… :-)
Most már biztos, hogy a közeljövőben sürgősen indiait kell főznöm!!! :-)

További gasztro-ajándékok Jamie Oliver-rajongói minőségemben találtak el…
Jamie Oliver fokhagymapucoló és kötény!
Ez utóbbi valami eszméletlen, ugyanis kifordítható, azaz mindkét oldala tulajdonképpen a színe. Egyik oldalán a CHEF felirat, a másikon pedig a következő olvasható: „I’M COOKING, you’re washing!”… :-D

Minden kedves angyalkának mégegyszer szívből köszönöm! :-)

5 megjegyzés:

siccike írta...

Szia Adéle!
A hétvégén gondoltam rád, mert egy könyvesboltban a kezembe került "Egy falat India".:-) Tényleg nagyon szép kivitelezésű!
A "Nélkülözhetetlen vega szakácskönyv" tényleg ad egy jó átfogó összefoglalást a vegás étrend tápanyag-szükségleteiről, viszont a könyv amúgy nekem kicsit csalódás volt, mert jórészt fehér lisztes, cukros, és sok sajtos recept van benne...:-(

Adéle írta...

Szia Siccike!

Örömmel hallom és nagyon jól esik, hogy az Egy falat India... kapcsán én jutottam eszedbe... :-)
Valóban gyönyörű a könyv, csak néhol olyan hozzávalókat ír, amikről nincs igazán elképzelésem, hogy pontosan micsodák, illetve szokásos beszerző helyeimen még nemigen találkoztam velük... :-(

Ami a Nélkülözhetetlen könyvet illeti. Abban mindenképp egyet kell hogy értsek Veled, hogy ez egy alapvetően vega könyv, de a reform-vonalat nem igazán követi. Ez számomra különösen a desszertek esetében volt feltűnő. Arra számítottam, hogy majd sok jópofa reform-bió süti receptet találok, de igazából "klasszikus" édességek, amiket leír - annyiban mindenképp, hogy alapvetően fehér lisztet és cukrot tartalmaznak. Ugyanakkor én még mindig teljesen odavagyok a könyvtől, sok jó receptet, ötletet találtam benne és nagyon tetszenek az informatív széljegyezetek is.

Ja, és még egy nem ide tartozó dolog: hétvégén a család kérésére (megint) elkészítettem a reform gofridat, s ismét nagy-nagy siker volt :-)))))))!

siccike írta...

Igazad van, tényleg jók a széljegyzetek a Nélkülözhetetlenben..! A desszertekhez meg érdemes elővenni akkor a 100 legjobb reformdesszertet.:-) Sütöttél már belőle valamit?
Örülök, hogy továbbra is ízlik a gofri!:-)
siccike

Adéle írta...

A 100 legjobb reformdesszertből még sajna nem sütöttem semmit :-(, pedig ez a bio/reform süti téma az utóbbi időben egyre jobban piszkálja a fantáziámat...

Nagyon szimpatikus a 34. oldalon található zabpehelykeksz - szerintem ez lesz - reményeim szerint hamarosan - az első próbálkozás :-)!

Adéle

gabo írta...

Na, figyu, itt a szigeteken szerintem minen megvan, amit a könyvedben említenek és otthon nem találsz. Jöhet a lista, szívesen soppingolok ilyesmit :))))