2007. december 8., szombat

Fűszeres-majorannás szejtánragu sárgarépás bulgurral

Tekintettel arra, hogy a szejtánt 25 dekás csomagokban árulják, s a családban egyedül én követem a vegetáriánus-reform táplálkozás - újabb s újabb felfedezni valókat tartogató - útját, az előző hétvégén készített Magyaróvári szelethez vásárolt búzahús fele türelmesen várt a hűtőben arra, hogy valami finomsággá alakítsam.
Ez egyk sietős hétköznap este meg is történt: egy vacsi, s másnapi munkahelyen elköltött ebéd formájában.
S hogy mi lett belőle?
Fűszeres-majorannás szejtánragu sárgarépás bulgurral.
A raguhoz az alapötlet a http://www.biochef.hu/ weboldalról származik. Jó szívvel ajánlom az oldalt minden vegetáriánusnak és egészséges táplálkozás-fannak, de annak is, aki egyszerűen csak unja már a megszokott, s folyamatosan ismétlődő ízeket, alapanyagokat, ételeket. Tippek, ötletek, érdekességek olvashatók a honlapon, s eszméletlenül sok recept! :-)

Hogyan készült a bejegyzéscímben szereplő fogás?
A következőképpen:

Fűszeres-majorannás szejtánragu sárgarépás bulgurral

Hozzávalók: (2 kisebb vagy 1 nagy adaghoz)

A szejtánraguhoz:
12-15 dkg szejtán (búzahús)
1 kisebb fej hagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
kb. ½ teáskanál majoranna
kb ½ teáskanál pirospaprika

pici olivaolaj

A körethez:
kb. 05, dl bulgur
kb. 1,75 dl víz
zöldségleveskocka
pici olivaolaj

1 közepes szál sárgarépa
½ csokor petrezselyem

Elkészítés:
Először a köretet teszem oda dinsztelődni, párolódni, gőzben duzzadozni. Addig elkészül a ragu.
A bulgurt korábbi bejegyzésemben írtak szerint készítem el. A sárgarépát megpucolom, megmosom és apró kockákra vágom. Egy lábaskában pici olívát hevítek, rádobom a répát, átforgatom, s mikor a narancssárga kockácskák áthevültek, kis lángra veszem a gázt, kap egy pici sót s fedő alatt puhára, de még kellemesen roppanósra párolom a répakockákat.
Eközben a hagymát és a fokhagymát megpucolom, leöblítem. A vöröshagymából apró kockákat gyártok. A szejtánt kb. ceruza vastagságúra csíkozom. Kevés olívaolajon aranysárgára pirítom a hagymát, majd lehúzom a tűzről s belekeverem a pirospaprikát, pici vízzel felöntöm, majd visszaköltöztetem a gázra. A hagymás-paprikás keverékhez adom a búzahúscsíkokat, belenyomom a fokhagymát, rászórom a majorannát, sózom, s az egészet összeforgatom. 1-2 percig pirítom őket együtt, kevés vizet öntök alá, s kb. 10-15 perc alatt puhára-készre párolom a „husit”. Közben persze figyelem, hogy „kér-e” még kis vizet, s ha szükséges, utánaízesítem a ragut.
Eközben biztosan elkészül a bulgur és a répa, s míg a ragu fődögél, apróra metélem a petrezselymet is. A bulgurt, a sárgarépát és a petrezselyemzöldet összeforgatom.
Az imígyen elkészült köretet tányérra halmozom, s szedek mellé a fűszeres szejtánraguból.


Nincsenek megjegyzések: