2008. április 27., vasárnap

Töltött gomba d’Adéle

Úgy érzem, egyre bátrabb vagyok a konyhában! :-)
Ezalatt azt értem, hogy az utóbbi időben egyre inkább merek elszakadni a receptben szó szerint leírtaktól, s többször előfordul velem, hogy a receptben olvasottak „csupán” alapötletet, inspirációt nyújtanak számomra. Beindul a fantáziám, elképzelem az ízek, színek, illatok összhangját, s megpróbálok megvalósítani valami újat…

Természetesen vannak receptek melyeket féltve őrzök, hiszen úgy jók ahogy vannak, s rengeteget szeretnék még kipróbálni, melyeket illetően meggyőződésem, hogy az ételt, melyet rejtenek, pontról pontra a receptben foglaltaknak megfelelően kell/érdemes elkészíteni. Nyilvánvalóan, az új receptek kipróbálása is feltételez egyfajta gasztronómiai, kísérletezőkedvet, ha úgy tetszik, bátorságot. Mégis annyira vártam már, hogy átéljem, s ha lehet „továbbfejlesszem” a fentebb jelzett állapotot. S, bár van még a bátorságon, kreativitáson mit csiszolni, azt hiszem egész jó úton haladok… :-)

A most következő töltött gomba-recept is saját fejlesztés. Egészen büszke vagyok rá, ugyanis első nekifutásra is ízletesre, s egész csinosra sikeredett. :-)

Hogyan készül?

Töltött gomba

Hozzávalók: (1 adaghoz)
4 nagyobbacska fej (csiperke) gomba
1 púpos evőkanál zabpehely
valamilyen karakteres ízű jól reszelhető kemény sajt (pl. gouda, emmentáli)
kevés olaj (nálam bio repce)
apróra vágott friss petrezselyemzöld
egy nagy csipet őrölt rozmaring
frissen őrölhető fűszerkeverék

frissen őrölt bors

Elkészítés:
A gombák tönkjét a kalapjuktól óvatosan elválasztom, az így kapott részeket megpucolom, alaposan megmosom.
3 gombafej lemezkéit egy kiskanállal óvatosan kikaparom, hogy vékony peremmel rendelkező, szépen tölthető kalapkákat kapjak.
A negyedik gombafejet és a szárakat apróra vágom, s pici felforrósított olajon addig kevergetem, míg a szürke apróságok levet nem eresztenek. Ekkor jöhet a fűszerezés: só, frissen őrölt bors, valamilyen frissen őrölhető illatos fűszerkeverék (pl. Kotányi malom francia vagy olasz), rozmaring. Ha a gomba nem eresztett elég levet, aláöntök még pici vizet, s lefedve néhány perc alatt puhára párolom a fűszerekkel a gombakeveréket. Mihelyst a gombadarabkák megpuhultak, lehúzom a lábaskát a tűzről s jelentékeny mennyiségű apróra vágott friss petrezselyemzöldet adok hozzá. Ezután mehet a fűszeres gombás keverékbe a zabpehely, s egy kevés reszelt sajt – nem kell túl sok, épp csak annyi, hogy egy kicsit pikánssá tegye a tölteléket, s kissé megolvadva összetartsa azt.
A gombakalapokat vékonyan kiolajozott sütőlemezre ültetem, s igazságosan elosztom bennük – az időközben langyosra hűlt – tölteléket. A tetejükre reszelt sajt-kupacokat ültetek, s bedugom őket az előmelegített sütőbe. Nincs szükség a gombafejek elősütésére, s lefedni sem kell őket, hiszen sülés közben úgyis levet eresztenek, s ez bőven elég ahhoz, hogy megpuhuljanak, a sajt pedig szép ropogós-pirosra sül a tetejükön. Közepes, illetve annál talán picit nagyobb hőfokon kb. 20-30 perc alatt készülnek el.
Remekül kíséri a töltött gombát a rizibizi (természetesen barnarizsből :-), de a köret igazán opcionális – ízlés és fantázia kérdése…


Nincsenek megjegyzések: