2008. április 14., hétfő

Cukkíni-variáció pesto-s ihletésre

Előző hétvégén kibontottam egy üveg pestot (mea culpa - készen kapható boltit).
Mivel közvetlen környezetemben én vagyok az egyedüli – ám de annál lelkesebb :-) - fogyasztója és az egyadagnyi pesto-s pirított fenyőmagos (teljes kiőrlésű) spagettihez elhasznált mennyiség az üvegben találhatónak csupán a töredékét teszi ki, mindazonáltal a címke szerint javallott az üvegcse tartalmát felbontástól számított két héten belül elfogyasztani, igencsak foglalkoztatta gasztro-fantáziámat a gondolat, milyen étel elkészítéséhez használhatnék még belőle.

Ha már pesto, legyen valami olaszos.
Ha már valami olaszos, legyen benne paradicsom és mozzarella is.
S hogy teljes legyen az olasz trikolor, zsenge cukkíni adja az alapot!

Így született meg az általam „rakott cukkíni olaszosan” névre keresztelt fogás.

Rakott cukkíni olaszosan

Hozzávalók: (1 adaghoz)
1 kisebb zsenge cukkíni
1 nagyobb paradicsom
1 mozzarella golyó (a félzsíros fajtából)
kb. 2 kávéskanálnyi zöld pesto
pici olívaolaj

frissen őrölt bors
frissen őrölhető olaszos fűszerkeverék
fenyőmag ízlés szerint

Elkészítés:
A fogást egyszemélyes, lapos jénai tálban készítem el, hiszen így tálaláskor nem ügyetlenkedem szét a csinosan elrendezett kompozíciót, másrészt pedig sokkal hosszabb ideig meleg marad az étel.
A cukkínit leöblítem, a két végét lecsapom és kb. fél cm vastag karikákra szelem. A paradicsomot is leöblítem, s olyan vékonyra karikázom, amilyenre csak tudom. A mozzarellagömbből is vékony szeleteket gyártok.
A cukkínikarikákat enyhén sózom, borsozom és kevés olívaolajon mindkét oldalukon aranyszínűre sütöm.
A jénaiban csinosan elrendezem a cukkíni- és paradicsomkarikákat. Ez praktikusan azt jelenti, hogy kb. három pici cukkínikarikára elcsúsztatva egy szép szelet paradicsomot teszek, s ekképpen rakosgatom őket a tálba, mindaddig, míg a hozzávalók el nem fogynak. A piros és zöld karikák tetején igazságosan elpötyögtetek úgy egy kávéskanálnyi pestót, majd elrendezgetem rajta a hófehér mozzarellaszeleteket. Frissen őrölhető olaszos fűszerkeveréket tekerek rá, majd jöhet még egy kávéskanálnyi a mélyzöld olasz mártásból s az egész megkoronázásaként kevéske fenyőmaggal szórom meg az étel tetejét.
Kissé előmelegített sütőbe tolom és kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha a sajt megolvadt s aranyszínű hólyagocskák jelennek meg rajta – no meg isteni bazsalikom-illat kezdi betölteni a konyhát – a fogás biztosan elkészült. S az ember lányának még a tálalással sem kell bajlódnia… ;-)


Nincsenek megjegyzések: