2008. március 23., vasárnap

Őzgerincformám felavatása

Nekem bizony nem volt őzgerincformám.
Mivel azonban sok olyan - süti és nem süti - receptet olvastam, amit szívesen kipróbálnék és elkészítésükhöz őzgerinc-/gyümölcskenyér-/püspökkenyérformára van szükség, pár héttel ezelőtt megszűntettem fentebb jelzett, gasztrobloggerhez méltatlan állapotot és beszereztem egy teflonos változatot.
Új szerzemény múlt hét végén debütált. Teljes sikerrel! :-)
Egyrészt – mellékelt utasításon jelzett 10 perces várakozási/hűlési időt követően – gyönyörűszépen kijött belőle a sütemény, másrészt pedig a benne aranyosbronzosra sülő mézes zabpelyhes süti is igen ízletesre sikeredett. Ez azonban már nem csak és kizárólag a premierjét ünneplő forma érdeme volt…

Nem, nem magamat szeretném most dicsérni. A sütemény receptjére ugyanis a Mindmegettén bukkantam rá. Apró változtatásokat azért természetesen eszközöltem a konkrét megvalósítás során… :-)
Mindazonáltal már első olvasásnál rabul ejtett a recept, hiszen egy viszonylag kevés hozzávalóból, könnyen és gyorsan elkészíthető, ugyanakkor rendkívül mutatós süteményről van szó. A süléskor terjengő illatokról és a kész süti zamatáról nem is beszélve… Ja, és – fémdobozban tárolva – napokig friss és kellemes marad!
Szóval, rabul ejtett a recept, s már csak egy vadiúj őzgerincforma hiányzott a gyakorlati megvalósításhoz…

S hogy ennek birtokában hogyan készült a finomság?
Íme:

Mézes zabpelyhes sütemény

Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg zabpehely
10 dkg méz
1 dl olaj (pl. bio repce)
3 dl (350) gramm natúr joghurt
kb. 1 ½ - 2 teáskanál őrölt fahéj
kb. ½ - 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
kb. 1 teáskanál ánizs – mozsárban összetörve
kb. ½ teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:
Egy nagyobbacska keverőtálban összevegyítem az előzőleg száraz serpenyőben kissé megpirított zabpelyhet, a lisztet, a szódabikarbónát és a fűszereket (a fűszerek természetesen ízlés szerint variálhatók, adagolhatók – én azt a változatot írtam le, ahogyan én készítettem). Egy másik tálban elkeverem a mézet, az olajat és a joghurtot. A folyékony keveréket a száraz anyagokhoz öntöm és fakanállal alaposan összedolgozom. Egy őzgerincformát ecsettel vékonyan kiolajozok és alaposan meghintek zabpehellyel. A tésztát a formába simítom úgy, hogy a széleinél kicsit több tészta legyen benne, míg a gyümölcskenyérforma közepénél valamivel kevesebb. Nem túl forró, kb. 160 fokos sütőbe tolom és kb. 30 perc alatt készre sütöm. Mikor a süti megsült, hagyom a formában pihenni, hűlni még úgy 10 percig, mielőtt tálra borítanám.
Így is finom, illatos és zamatos a sütemény, de abszolút el tudok benne képzelni például előzőleg megpirított, durvára tört diót és/vagy mazsolát.


4 megjegyzés:

siccike írta...

Ez nagyon jól hangzik, szerintem ki is próbálom!:-)

Adéle írta...

Kedves Siccike!

Ennek örülök! Remélem, beszámolsz a tapasztalataidról!

:-))))

Adéle

gabo írta...

Képzeld, nagyon sokáig nekem sem volt :) Aztán most megint nincs, mert amit kaptam, az otthon pihen a konyhaszekrényben

siccike írta...

Megcsináltam, de nekem sajnos nagyon morzsás lett.:-( Mondjuk változtattam néhány összetevőt, úgyhogy lehet, ezért... Az ízével amúgy nem volt gond.:-)