2008. február 10., vasárnap

Milyen az egészséges süti?

Azt hiszem, legutóbbi bejegyzéseimből (ebből és ebből biztosan) kiderül, hogy a téma igencsak foglalkoztat mostanában… :-)
Miért?
Mert bár az édes ízek, édesség utáni vágyam néminemű átalakuláson ment keresztül, továbbra is előszeretettel nasizom, eszegetek finom falatokat tízóraira vagy uzsonnára.
Mindazonáltal e finomságok tekintetében (is) fontosnak tartom, hogy egészségesek legyenek: teljesértékű, „természetes” hozzávalókból készüljenek, s ne legyenek tele állományjavítókkal, tartósítószerrel, s mindenféle E-kkel…
Újabban tehát előszeretettel sütögetek reformsütiket, elsősorban különféle kekszeket, hiszen ezek az ízletes s zamatos apróságok össz-vissz egy-másfél órás konyhai tevékenységgel előállíthatók és fémdobozban egész sokáig tárolhatók.

Reformsütemények receptjei után kutatva bukkantam a lent közzétett cikkre.
Nagyon jó kis írásnak tartom, sok-sok infóval és praktikus tanácsokkal.

Íme:

Egészséges sütemények

A legtöbb ember megfogadja, hogy az újévben változtat az életvitelén és egészséges életmódra tér át – rendszeresen sportol, leszokik a dohányzásról, moderálja az alkoholt és mellőzi a süteményeket. A fogadalom általában nem tart sokáig - legtöbben februárra már visszatérnek a szokásos életmódjukhoz, különböző ürügyekre és kifogásokra hivatkozva. Pedig ahhoz, hogy egészségesen éljünk, nem muszáj lemondunk az élvezetekről – mindent szabad, de moderáltan és egy kicsit módosítva – egészséges sütemények, italok, ételek és csupán napi fél óra mozgásra van szükség..
Az egészséges sütemények hallatán sokan felhúzzák a szemöldöküket, hiszen a kifejezés maga egymást kizáró ellentét! Azonban léteznek egészséges édességek, amelyeken bűntudat nélkül lehet csemegézni!

Mi az egészséges sütemény?
Az, amiben nincsen cukor, fehér liszt, sok tojás és sok vaj vagy olaj. A hagyományos sütemény receptek legtöbbjét is át lehet alakítani – cukor helyett használjunk fruktózt (fele adagot), vagy mézet vagy csupán egy –két érett banánt (muffinoknál ez remek megoldás). Kekszek, muffinok esetében a vajat helyettesítsük hidegen sajtolt növényi olajjal, a fehér lisztet pedig teljes kiőrlésű liszttel vagy más növényi lisztek keverékével – pl szója, hajdina, bab, borsó, zab, rizs, rozs, árpa spelt lisztekkel. A tojást sok kekszféléből ki lehet hagyni, más süteményeknél pedig redukálni lehet a számukat. A zabpehely nagyon egészséges, továbbá alacsony a GI értéke, így diétázók és diabetikusok számára is nagyszerű étel – és sok finom sütemény alapja is.

Csokoládé
A csokoládét szeretők örömmel olvashatják, hogy a legújabb egészséges étel a csokoládé, ugyanis kiváló antioxidáns (flavanolt tartalmaz, amely csökkenti a vérnyomást), és stabilizálja a vércukrot (ezért diabetikusoknak kimondottan ajánlott). De csakis a jó minőségű étcsokoládé egészséges, azaz aminek a kakaó szárazanyag tartalma minimum 70%. A tej és fehér csokoládénak azonban nincsenek pozitív hatásai az egészségünkre. Tehát a bolti csokoládék nagy részét kerüljük, inkább készítsünk saját csokis ínyencségeket és süteményeket – és napi 10dkg-nál ne együnk többet, mert a kakaóvaj azért hizlal és sok kalóriát tartalmaz!

Diók, mogyorók, magok
Sokan úgy vélik, hogy a diók, mogyorók magas kalória tartalmúak, ezért mellőzik az éttrendjükből. Azonban a diók, mogyorók és magok nagyon egészségesek, mert magas a rost, fehérje, cink, és antioxidáns ( leg az E vitamin és szelenium) tartalmuk. Továbbá a magoknak magas az Omega-3 zsírsav tartalmuk (pl a napraforgó, tök mag, lenmag), amely a koleszterin szintet csökkenti. A Harvard Közegészségügyi Egyetem tanulmányai szerint napi 5 dkg dió vagy mogyoró 40%-al csökkenti annak az esélyét, hogy szív és ér betegségben halunk meg. Tehát rendszeresen együnk sok mogyorós, diós ételt – és készítsünk esti nassoláshoz néhány egyszerű, és egészséges csemegét: csupán mártsuk be a diót, mogyorót, mandulát, pisztáciát jó minőségű olvasztott csokiba, majd hűtsük le. Azonban kerüljük a sós mogyorókat!

Zöldségek, Gyümölcsök
Zöldségekkel, gyümölcsökkel egészségesebbé tehetünk egy süteményt – továbbá cukor helyett is alkalmazhatóak. Azonban csakis friss alapanyagokat használjunk, vagy szárított ill. aszalt gyümölcsöket. Bár a fruktóz egészségesebb, mint a cukor – némely (édesebb) gyümölcs glikémiás index értéke nagyon magas – ezeket moderálva használjuk.

Forrás: http://www.tutitippek.hu/blog/egeszseges-sutemenyek.php

5 megjegyzés:

t3v írta...

Tök jó, hogy összegyűjtöd az ilyen hasznos infókat, de a forrásod jelen esetben tükörfordításokkal operál (és nem adja meg a forrásait), és ez a szememben némiképp csökkenti a hitelességét.

Olyan nincs, hogy Harvard Közegészségügyi Egyetem, a Harvard School of Public Health egy grad school, leginkább kar vagy intézet, a Harvard Egyetem része.

A spelt az magyarul tönkölybúza.

A hidegen préselt növényi olajok között is vannak kevésbé egészségesek, én inkább a (többszörösen) telítetlen zsírsavakban gazdag olajok kifejezést használnám (bár tény, ezeket jó eséllyel hidegen préselik).

Tényleg nem a szőrözés miatt, de amikor ilyesmit olvasok, felülkerekedik bennem a szkepszis, és hiába lenne jó az írás, ez elveszi a hitelét. Szerencsére ez még így sem a legrosszabbak közül való, nem terjeszt például masszív tévhiteket.

Az már magánvélemény, hogy nem látom be, miért kellene teljesen elfelejteni bizonyos ételeket, miért ne lehetne mindenből mértékkel enni, még ha egészségtelen is. Hogy a vaj egészségtelen lenne, arról finoman szólva is megoszlanak a vélemények, a tojást pedig a koleszterinre való hivatkozással szokták kirekeszteni az étrendből egy évtizedekkel ezelőtt Amerikából kiindult para miatt, holott a táplálékkal csak kb. 25-30%-át visszük be a szervezetbe, a többit a szervezetünk maga termeli.

No, nem morgok, nem akarom elvenni a kedvedet, jó látni, hogy vannak ennyire elszánt emberek - én biztos nem tudnám betartani ezt az elég szigorú étrendet :)

Adéle írta...

Kedves t3v!

Köszönöm szépen a részletes kommentet!
Azért is nagyon jó dolog egy ilyen blog, mert az "egymásra reagálásból", egymás megjegyzéseiből is nagyon sokat tanulhatunk :-)!

Látod, nekem ez a tükörfordítás-dolog pl. fel sem tűnt.
Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy az internetre felkerült anyagok nagy része esetében az ember sohasem lehet 100 %-ig biztos abban, hogy vajon mennyire hiteles a forrás... :-(

A cikkben az tetszett, hogy messze a legkomplexebb, s logikusabb írás, amit a témában találtam.

De abszolút nyitott vagyok az új infókra és hasznos tanácsokra! :-)

Azt hiszem a vaj-margarin-növényi olaj örök vita... újabb s újabb felmerülő érvekkel egyik vagy másik mellett.

Azért ne gondold, hogy ennyire merev vagyok, s ilyen szigorú szabályok szerint étkezem s élek. Csupán azt gondolom, hogy ha megtehetem, hogy általam egészségesnek tartott alapanyagokból készítek ételeket, miért ne tegyem...

Az már persze megint más kérdés, hogy nyilván azokat az ételeket, hozzávalókat tartom egészségesnek, jótékony hatásúnak, amikről azt olvasom, hogy azok - s hol olvas az ember legtöbbet ilyenekt? Hát a neten... :-))))

Egy szó mint száz: tényleg köszönöm a kommentedet, s nagyon szívesen veszem a további hasznos tanácsokat! :-)

Adéle

t3v írta...

Édességfüggő vagyok, úgyhogy nem biztos, hogy én vagyok a legalkalmasabb a tanácsadásra reformsütik terén :) bár zabpelyhes kekszreceptekkel fel vagyok tankolva, mert imádjuk.

Egyébként rendszeresen olvaslak (feedről), és tényleg komolyan gondoltam, hogy jó látni, vannak, akik komolyan gondolják, de nem olyan tök elvakult módon. Abban is teljesen igazad van, hogy egyik kajatrend jön, a másik megy, egyszer a tej egészséges, máskor ugyanaz egészségtelen - attól függően, ki rendelte meg a kutatást... No, de tényleg kitartást kívánok, tovább az egészséges úton, vagy mi :)

Adéle írta...

Kedves t3v!

Tök jó érzés tudni, hogy rendszeresen olvasod a blogot!

Köszönöm!

És a kedves bíztatást is... :-))))

Adéle

Edina írta...

Kedves Adéle,
A cikkünk nem tükörfordítás, hanem saját magam írtam. Elég dogmatikus ilyet kijeleneti csupán azért, mert a Harvard egyetem karát rosszul fordítottam le magyarra. Valóban az egyik statisztikával egy amerikai tanulmányra hivatkoztam,de ez nem jelenti azt, hogy átmásoltam egy teljes cikket magyarra! A tutippek oldalain csakis olyan recepteket, tippeket, ötleteket adunk közzé, amelyeket SAJÁT MAGUNK kipróbáltunk, és tuti beváltak számunkra. Rendszeresen sütök egészséges süteményeket, amelyek még a szkeptikus okostojásnak is ízlene!
Azt is megjegyezném, hogy a blog etikett alapján nem illik más blogokról átmásolni bejegyzéseket, mert azt a keresők csalásnak tartják - és mindkét félt megbüntetik. Ha találsz valami érdekes cikket, csupán linkelj át a másik honlapra.