2008. január 13., vasárnap

Túrós zsemle reformosan

Jó ideje már, hogy készen kapható, bolti kenyeret, péksüteményt csak a legritkább esetben fogyasztok.
Heti rendszerességgel – sőt, olykor gyakrabban is – sütök kenyeret (a blogban már közzétett házi kenyérrecept általam már jó ideje kikísérletezett és alkalmazott, „tökéletesített”, „még reformosabb” változatát hamarosan közzéteszem :-), s nagy-nagy élvezettel eszem.
Ugyanakkor régóta szerettem volna már más péksütit is sütni itthon: egyrészt a változatosság, másrészt pedig a készítés örömének kedvéért. Mindezzel együtt olyan recept után kutattam, mely egyszerűen s gyorsan elkészíthető (nem kell órákig keleszteni, dagasztani, pihentetni), s azért van benne „egy kis csavar”, valami, amitől picit különleges az e recept szerint készült péksütemény.
Mikor megláttam Kicsi Vú túrós zsemléjét, egyből beleszerettem. Egészen egyszerű elkészíteni és sem dagasztani, sem pedig keleszteni nem kell, mert sütőporos a tészta. Az pedig hihetetlen mód tetszik, hogy túró kerül a zsemle tésztájába: nagyon kellemes, különleges ízt és állagot kölcsönöz neki.
Mindazonáltal – csak hogy hű legyek önmagamhoz :-) -a Kicsi Vú blogján olvasható receptet „reformosítottam”, s bátran állíthatom, öt szemet, ízlelőbimbókat gyönyörködtető aranybarna-magos kis csoda lett a végeredmény. Másnap is nagyon-nagyon finomak voltak. A „reform” változat – főbb vonalakban – annyiban tér el az eredetitől, hogy teljes kiőrlésű búzalisztet, s jóval kevesebb olajat használtam. A teljes őrlésű liszt használata miatt a tészta kb. másfélszer több folyadékot vett fel és kb. kétszer annyi ideig pihentettem.

Ím, a reformos túrós zsömi recept.

Túrós zsemle reformosan

Hozzávalók: (5 zsemléhez)
15 dkg zsírszegény tehéntúró
kb. 1,2 dl (bő 10 evőkanálnyi) tej
1,5 evőkanál olívaolaj
0,5 teáskanál só
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag sütőpor

A tetejére: kevés tej, szezám-és lenmag a szóráshoz.

Elkészítés:
A túrót villával összetöröm és krémesre keverem a tejjel és az olajjal. A lisztet összekeverem a sütőporral, a magokkal és a sóval.
A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadagolom-dolgozom a túrós masszához, majd kézzel tésztává gyúrom. Cipót formázok belőle, majd letakarva pihenni hagyom kb. 40 percig.
Ennek elteltével újra átdolgozom a bucit, majd rudat formázok belőle, amit 5 egyenlő részre osztok. Az 5 részből kis cipócskákat-gömböcöket formázok és sütőpapírral bélelt tepsibe ültetem őket. Tetejüket keresztirányban bevagdosom, megkenem tejjel, szezámmag és lenmag keverékével megszórom.Előmelegített, forró sütőbe tolom és kb. 25 perc alatt ropogós-aranyszínűre sütöm a „reformosított” túrós zsemléket.


1 megjegyzés:

Piszke írta...

Ma megcsináltam, de csak 1/3-ad teljes kiőrlésűvel, viszont jóval kevesebb olajjal, helyette tejjel.nagyon klassz könnyű lett.