2008. január 1., kedd

Ha Január 1., akkor lencse…

…ha lencse, akkor indiai… :-)

Bevallom, ez az étel nem mára (azaz 2008. január 1.-re) készült. Már régóta a tarsolyomban volt: a recept és a fotó is türelmesen várakoztak, hogy felkerülhessenek a blogra. S mi is lehetne magától értetődőbb apropó egy lencseétel közzétételére, mint az új év első napja?

Rendkívül egyszerűen elkészíthető, könnyen beszerezhető alapanyagokból álló, ugyanakkor ízletes fogásról van szó . Az étel textúráját az „önmagával” való sűrítés adja meg, sem habarás, sem rántás, sem keményítő nem kerül bele. Nagyon szimpatikus ez a fajta sűrítési eljárás: most alkalmaztam először, de biztosan más ételeknél, daloknál, főzelékeknél is kipróbálom majd.
A fogást egyszerűen csak dalnak nevezem, hiszen a nálunk „a” lencsének ismert kutyaközönséges lencséből készülő, indiai alaprecept-jellegű ételről van szó.
(Forrás: Mindmegette)

Dal (indiai lencsetál)

Hozzávalók: (2 adaghoz)
kb. 15 dkg lencse
1 fej vöröshagyma
1 nagy vagy 1 ½ gerezd fokhagyma
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál currypor

pici olivaolaj

Elkészítés:
A vöröshagymát megpucolom, leöblítem, apró kockákra vágom, a fokhagymát szintén megtisztítom és finomra zúzom.
Kb. 4 dl vizet öntök egy edénybe, beleszórom a megmosott lencsét, hozzáadom a hagyma és a fokhagyma felét és a fűszereket. Felforralom, majd fedő alatt kis lángon puhára főzöm (ez nekem kb. 35-40 percet vett igénybe).
Amíg a lencse fő, a következő teendőket végzem el.
Egy kisebb lábosban vagy serpenyőben felforrósítok pici olajat, majd rádobom a maradék vöröshagymát. Mikor megfonnyadtak, s már-már aranybarna színben tündökölnek a hagymakockák, hozzáadom a fokhagyma másik felét, s a hagymával együtt megpirítom (vigyázva, hogy ne égjen meg). Ha előbb elkészülök vele, félreteszem a hagymás keveréket, amíg a lencse készre fő.
Mikor a barna gyöngyöcskék átpuhultak, kapnak egy kis sót, majd kiveszem a lencse felét, botmixerrel krémesre turmixolom és hozzákeverem az edényben maradt lencséhez. Ha ilyenkor túl sűrűnek találom az ételt, pici forró víz hozzáadásával segítek a dolgon.
Ezután a rusztikusan krémes-darabos lencséhez költöztetem a korábban megpirított vörös- és fokhagymakeveréket és az egészet kb. 5 perc alatt összefőzöm.
Egy kevés szárított (vagy friss) mentával és apróra vágott friss petrezselyemzölddel elkevert joghurttal és friss paradicsomkockákkal tálalva mennyei eledel… :-)

1 megjegyzés:

siccike írta...

Adéle!
Itt találtam egy karfiolos vegán 'dal' receptet is:-): http://blog.fatfreevegan.com/2008/01/cauliflower-dal-with-panch-phoran.html
siccike