2007. november 2., péntek

Pici India… - Kokur muttee dahiwali

Nem túlságosan régről datálható érdeklődésem és lelkesedésem az indiai konyha iránt. Egy azonban biztos: szerelem volt első látásra… na jó, első kóstolásra :-)

„India konyhája a vegetáriánusok számára kincses sziget, az ízek skálája pedig éppoly nagy és széles, mint maga az ország.”
Azt hiszem, Sarah Brown-nak tökéletesen igaza van.
Ami igazán lenyűgöz az indiai konyhaművészetben, az ízek és színek kavalkádja, az alapanyagok (gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek) és fűszerek hihetetlen sokfélesége, mindezzel együtt a belőlük készülő kulináris remekek, egytálételek elkészítésének egyszerűsége és az erős fűszerezés ellenére a fogások könnyedsége. S bevallom, mágnesként vonz az indiai gasztronómia „nem ártás” szemlélete, egzotikuma.


Kokur muttee dahiwali – azaz fűszeres gomba joghurttal

Indiában a joghurtot nemcsak az ételek mellé mártásnak vagy raitának szolgálják fel, hanem sok fogás krémes szószaként is elkészítik. Erre példa a most következő recept is.

Kokur muttee dahiwali

Hozzávalók: (2 személyre)
2 evőkanál ghí vagy olaj
450 gramm apró gombafej félbevágva (nagyobb gombák esetében 4-6 darabra szelve)
1 teáskanál mustármag
1 teáskanál koriandermag
1 teáskanál római kömény
½ teáskanál chilipor
1 tört fokhagymagerezd
175 gramm sűrű joghurt


Elkészítés:
Nagy serpenyőben forrósítsd fel a ghít vagy olajat, és pirítsd meg benne a gombát, amíg megpuhul. (Én a lepirítást követően pici vizet öntöttem a gomba alá és fedő alatt pároltam puhára kb. 10 perc alatt). Tedd félre egy másik edénybe a levével együtt!
A serpenyőben ismét forró olajban pirítsd meg a fűszereket (a mustármag és a koriandermag akkor jó, mikor a kis gömböcskék ugrándozni, pattogni, illatozni kezdenek), hintsd meg sóval, aztán add hozzá a fokhagymát és süsd egy percig nagyobb lángon, hogy minél több levet engedjen. Arra mindenképp figyelj, hogy a fűszerek ne égjenek meg!
Tedd kis lángra, majd fokozatosan keverd bele a joghurtot!
Amikor az egész joghurtot beleöntötted, a keverék krémes állapotú lesz. Melegítsd fel!
Az előzőleg puhára párolt és félretett gombát add a meleg fűszeres joghurthoz!
Igazíts a fűszerezésen és tálald melegen!

Forrás: Sarah Brown: Vegetáriánus ételek négy kontinensről


Az ételt kókuszos rizzsel körítettem, mely szintén indiai jellegzetesség.

Nos, én ennek a köretnek meglehetősen egyszerű változatát szoktam készíteni. A végeredmény azonban nagyon finom és remekül kiegészíti az indiai ízvilágú ételeket – azt hiszem, így van ez a kokur muttee dahiwali esetében is.

Az általam készített kókuszos rizs egyszerűsége és gyorsasága, no meg egészséges volta :-) alapvetően abban rejlik, hogy előfőzött barnarizsből készítem. Méghozzá a következőképpen:
Egységnyi barnarizshez 1/3 annyi kókuszreszeléket számítok, mint amennyi a rizs mennyisége.
1 adaghoz tehát 0,5 dl rizs, harmadennyi kókusz és kb. 1,5 dl víz szükséges.
A vizet felteszem forrni, majd amikor felforrt, beleöntöm a rizst és a kókuszreszeléket, sózom és hozzáadok pár csepp olivaolajat, ezután kis lángra veszem a gázt és az edényt lefedem. Kis lángon addig főzöm, amíg a rizs és a kókusz az összes vizet magába szívja, ez kb. 10 perc. Ezután lefedve hagyom a saját gőzében puhulni a kókuszos rizst még kb. 5-10 percig. Ezt követően átkeverem és kész.

3 megjegyzés:

gabo írta...

Ezt ki fogom próbálni! Kár, h a fűszerek közül szinte egyikből sincs itthon, azaz csak csili van, ergo holnap Tesco :O

gabo írta...

NA, elkészült :)én vadrizzsel csináltam. Fini lett, de a joghurt összeugrott, mit csináltam rosszul?

Adéle írta...

Nagyon örülök, hogy megcsináltad :-)! Szerintem is nagyon fini s egyszerű kaja! A joghurt nagyon picit nekem is "megtúrósodott", gondolom, a hőkezelés miatt (lehet, hogy ez elkerülhetetlen). Én egészen kis lángon, fokozatosan kevertem a fűszerekhez a joghurtot, s miután a gombát beletettem, tényleg épp csak, hogy összemelgítettem. S rögtön ettem.