2007. november 3., szombat

Tejszínes sárgarépa

Nagy kedvencem a sárgarépa!
Hogy miért?

Azt gondolom, a répa amolyan igazi „egyszerű, de nagyszerű” zöldség, étel.
Valahogy annyira evidens, hogy van, hogy mindig hozzá lehet jutni, hogy az ember bele sem gondol, mennyire finom is az íze, s esetleg önálló ételként is megállja a helyét…
Egyszerűen, s könnyen beszerezhető, amolyan „mindig van otthon” alapanyag, ugyanakkor egész különleges fogások is varázsolhatók belőle.
Enyhén édeskés íze az, amit annyira kedvelek benne.
Elég pici vajon vagy olivaolajon megfuttatni a narancssárga szeletkéket és szinte saját magukban karamellizálódnak, így egészen különleges édeskés zamatot kölcsönöznek a belőlük készülő ételnek.

A sárgarépát legutóbb tejszínesen készítettem el – ha fogalmazhatok így – francia jelleggel.
A francia hangulatot a vaj, a fűszerezés és a tejszín kölcsönzi a fogásnak.
Lássuk, hogyan is készül!

Tejszínes sárgarépa

Hozzávalók: (1 személyre)
30-35 dkg sárgarépa
1-1 ½ dl főzőtejszín
kevés vaj
francia fűszerkeverék (Kotányi fűszermalom)

fél csokor petrzselyem

Elkészítés:
A sárgarépát megpucolom, megmosom, hosszában félbevágom, majd az így kapott fél répákat kb. 3 mm széles félkörökre szelem.
Kevés vajat melegítek egy serpenyőben. Mikor a vaj felhabzott, beleteszem a répát, átforgatom, s néhány percig melegítem-pirítom. Mikor a narancsszínű szeletkék áthevültek, pirulni kezdtek, s persze ezzel párhuzamosan megérzem a forró vaj és sárgarépa kettősének utánozhatatlanul finom illatát, kis lángra veszem a gázt és fedő alatt kb. 10 percig párolom. Időnként átkeverem.
Mikor a répa megpárolódott, de még kellemesen roppanós, nagy lángra kapcsolom a gázt s felöntöm tejszínnel. 20 %-os tejszín esetében a mártás egy-két perc alatt beforr. Jöhet az ízesítés: frissen őrölt fűszerkeverék és só. Ha túl sűrű a szósz, kis tejszínnel higítom, s ha szükséges, utánaízesítek.
Az apróra vágott friss petrezselyemzöldet akkor keverem bele, mikor már elzártam a serpenyő alatt a lángot.
A hozzá álmodott köret közepére halmozom a tejsznes répa-ragut, s rögtön tálalom. (Nálam legutóbb bulgur volt a köret, s nagyon jó kis párost alkottak a tejszínes sárgarépával.)
Kellemes, könnyed egytálétel.


Nincsenek megjegyzések: