2007. november 27., kedd

Névnapi répatorta

Mit kedvelek a répatortában?

Mesterien ötvöződik benne a különlegesség és az egyszerűség. Hiszen kétségtelenül nem mindennapi desszertről van szó, ugyanakkor egy egyszerű kevert tészta.
„Kevert tésztaságából” eredően szinte elronthatatlan. Ráadásul egészen „profi” lesz a végeredmény: mivel nem kerül bele töltelék, ezért nem kell lapokra vágni vagy külön lapokat sütni, szinte – valamilyen máz kerül még a tetejére – úgy tálalható, ahogyan a tortaformából az ember lánya kiborította.
Fantasztikus a sülő sárgarépás sütemény illata!
Zöldségből készült finomság, azaz igazi vega-édesség! :-)

A legjobban mégis azt szeretem az alábbi recept alapján készült karottás csodában, hogy két ízben is sikerült vele megörvendeztetnem olyan embereket, akiket szeretek. :-)
A sütemény Anyu szülinapján debütált, s az Anyukám köszöntésére érkezett családi barátunk, azt hitte, cukrászdából rendeltük a tortát. Bevallom, nagyon jól esett a dicséret. S bár kissé tartottam alapvetően „konzervatív íz- és ételvilágban” utazó családtagjaim reakciójától, de a répasüti mindenkinek ízlett. Persze kisebb meglepetést okozott, mikor elárultam, miből is készült a desszert… :-)
Premier utáni második színrelépése a múlt heti Katalin-naphoz kötődik. (Közzétett fotó is a névnapi répatortáról készült). Nagyon kedves barátnőmet köszöntöttem vele. Igazi meglepetés volt, s – ha hihetek barátnőm verbális (értsd: elismerő, dicsérő szavak, „nyamm!” hanghatás) és non-verbális (értsd: mosoly, kedves tekintet, intenzív falatozás) kommunikációjának :-) – nagyon ízlett!
Ezzel örömet szerzett a torta nekem is, hiszen annyira, de annyira jó érzés látni, ha számunkra kedves embereket megörvendeztetünk és ízlik az, amit nekik készítettünk… :-)

A sárgarépás finomság a következő módon készül.
(A recept eredetileg egy internetes fórumról – azt hiszem, a Nők Lapja Café egyik hozzászólásából – származik.)

Répatorta

Hozzávalók: (egy 24 cm-es tortaformához)
4 db közepes sárgaréparépa
4 db tojás
3 dl cukor
3 dl liszt
1,5 dl olaj
1 csomag sütőpor
1 csomag (bourbon) vaníliás cukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt kardamom
pici só

Elkészítés:
A sárgarépákat megpucolom, megmosom és kis lyukú reszelőn lereszelem.
A cukrot egy nagy tálban összevegyítem a vaníliás cukorral, majd kikeverem az olajjal.
Az így kapott elegyhez egyenként hozzáadom a tojásokat, s az egészet – még mindig kézi robottal - habosra keverem.
Az így kapott masszához mennek a fűszerek, majd belekeverem a sütőporral elkevert lisztet is. Végül a reszelt répát is beleforgatom az elegybe.
Sütőpapírral kibélelt vagy margarinozott, lisztezett tortaformába simítom a tésztát és előmelegített sütőbe tolom. Közepes hőmérsékleten (kb. 180 fokon) 50-60 perc alatt készre sül.
Mikor elkészült, kiborítom a formából, s hűlni hagyom a répás finomságot.
A teteje bevonható sajtkrémmel vagy cukormázzal is – kinek melyik szimpatikus.
Én Dr. Oetker – féle marcipános cukormázat teszek a répatorta tetejére, s marcipándísz(ekk)el dekorálom.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

E remekmű sikerességét csak megerősíteni tudom, leginkább azzal, h már tegnap nem volt belőle egyetlen szelet sem... :-)
k.

Névtelen írta...

Az első készítésü torából ettem. mint "konzervatív ízvilágu családtag". Nagyon fínom volt, és nagyon jól esett a meglepetés :-).
A.

gabo írta...

Jaj, de jó, alig vártam, hogy találjak végre egy jó répatorta-receptet :) remélem, hétvégén lesz idpőm megsütni!

Adéle írta...

Gabo! Ezzel én is így voltam, mármint nagyon sokáig kerestem egy igazán jó, s egyszerűen elkészíthető répatorta receptet.
Ha elkészítetted, mindenképp meséld el, hogy sikerült... :-)