2007. november 3., szombat

Zöldbabfőzelék

Azt hiszem, – a tökfőzelékhez hasonlóan – a zöldbabfőzeléket illetően is a szokásostól, hagyományostól kissé eltérő receptet hozok „otthonról”.
Az elkészítési mód, az alapanyagok talán módosultak (pl. teljes kiőrlésű liszttel sűrítettem a főzeléket, mert így egészségesebb), s a későbbiekben is módosulhatnak picit, de a zsenge vajbab, a finom fűszeres szósz és a friss petrezselyem triumvirátusa bármikor képes levenni a lábamról… :-)

Íme a recept:

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók: (3-4 személyre)
½ kg zöldbab
1 közepes fej hagyma
1 teáskanál pirospaprika
3 púpos teáskanál teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott teáskanál ételízesítő (Ízvarázs)

főzőmargarin
2 csokor petrezselyem

Elkészítés:
Készíthető friss és mirelit vajbabból is.
Amennyiben frissből készül, a zöldbabot előzőleg megpucoljuk, megmossuk és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
A hagymát megpucoljuk, leöblítjük, apró kockára vágjuk és margarinon megfonnyasztjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, majd mehet rá a zöldbab. Összeforgatjuk a babot a paprikás hagymával és felöntjük annyi vízzel, amennyi főzeléket szeretnénk (ez általában kicsit több vizet jelent, mint amennyi a zöldbabot ellepi, természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy az ételt még sűríteni fogjuk!). Sózzuk, ételízesítővel megszórjuk. Mikor a fűszeres lé felforrt, kis lángra vesszük a gázt, az edényt lefedjük, és puhára pároljuk a zöldbabot. Friss bab esetében ez kb. 45, mirelitnél kb. 30 perc alatt megtörténik.
Mikor a bab átpuhult, a teljes kiőrlésű búzalisztből és kb. 1,5 dl vízből habarást készítünk. Nagy lángra vesszük a gázt és a habarást belecsorgatva, jól elkeverve, majd néhány percig forralva besűrítjük a főzeléket.
Közvetlenül tálalás előtt beleforgatjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A jelentékeny mennyiségű friss petrezselyem ad igazi, kellemes, üde zamatot az ételnek.
Aki szereti, tejföllel tovább gazdagíthatja a zöldbabfőzeléket.

Nincsenek megjegyzések: