2008. július 21., hétfő

Csicseriborsó curry

Relatíve régen volt már indiai, s bevallom, hiányzott már nagyon.
A csicseriborsó pedig naaagy-naaagy kedvencem.
Mindezeken túlmenően már épp itt volt az ideje, hogy megfőzzem ezt az ételt, s közzétegyem, hogyan is készül. :-)

Azt kedvelem ebben a receptben – mely egyébiránt a Nélkülözhetetlen vegetáriánus szakácskönyvből származik -, hogy sok-sok jellegzetes, s ínycsiklandóan illatos indiai fűszer kerül bele, ugyanakkor igazán könnyen és gyorsan megvan. Mindazonáltal rendkívül jó „vésztartatalék”, hiszen csicseriborsó- és hámozott paradicsomkonzerv szükségeltetik hozzá, amik jó sokáig elvannak otthon a kamrapolcon, így ha valamilyen oknál fogva épp nem sikerül friss hozzávalókhoz jutni, akkor is kb. háromnegyed óra alatt fűszeresen illatozó indiai finomságot varázsolhat az ember lánya az asztalra.
Azt gondolom, ez a leves- és tésztaszószporok világában egészen bíztató alternatíva! ;-)

Csicseriborsó curry

Hozzávalók: (2 adaghoz)
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagyobbacska vagy 2 gerezd fokhagyma
kevés olaj (nálam bio repce)
¼ - ½ teáskanál chilipor
½ teáskanál só
½ teáskanál kurkuma
½ teáskanál pirospaprika
½ teáskanál őrölt római kömény
½ teáskanál őrölt koriander
1 44 dkg-os lecsepegtetett csicseriborsó-konzerv
1 44 dkg-os darabos hámozott paradicsom-konzerv
½-1 teáskanál garam masala

Elkészítés:
A vöröshagymát megpucolom, leöblítem, apró kockákra vágom. A fokhagymát is megtisztítom, megmosom.
Egy nagyobbacska lábasban kevés olajat hevítek, s rádobom a vöröshagymát. Mikor üvegesre fonnyadt, belenyomom a fokhagymát, s addig kevergetem, amíg megérzem a piruló fokhagyma jellegzetes illatát. Ezután – a garam masala kivételével – beleszórom a fűszereket, s kb. 1 perc alatt összepirítom őket a hagymás alappal.
Mikor már utánozhatatlanul jellegzetes „indiai” illat tölti be a konyhát, mehet a lábasba a csicseriborsó és az aprított paradicsom, levével együtt. Mindent alaposan összekeverek, s miután felforrt, kis lángon fedő alatt kb. 15-20 percig rotyogtatom (tkp. a csicseriborsó és a paradicsom sem nyers már, az összefőzésre elsősorban azért van szükség, hogy a fűszerek átadhassák ízüket és illatukat a többi hozzávalónak, az ízek összeérjenek). 5-10 perccel azelőtt, hogy az ételt késznek nyilvánítanám, beleszórom a garam masalát, összeforgatom.
Ha szükséges, a végén utánaízesítek, illetve menet közben is „korrigálok”, ha kell. Elképzelhető, hogy túl sűrűre alakul a végeredmény, ilyenkor pici vizet adok a curryhez. De a paradicsomkonzervek sem egyformák: ha túlzottan „nyers” ízű és savanyú a paradicsom, hozzáadok egy picike nádcukrot. Meg persze ellenőrzöm, hogy eléggé csípős-e – természetesen anélkül, hogy a csípősségett túlzásba vinném… ;-)
Én most barnarizzsel tálaltam az ételt, de minden bizonnyal igaza van a „Nélkülözhetetlennek” is, amikor azt írja, hogy ez a curry csapati vagy naan kenyérbe töltve is nagyon finom.


3 megjegyzés:

nana írta...

nagyon egy rugóra jár az agyunk :):)

Renata Kalman írta...

szia Adele!
Köszönöm a kilinkelést! :)
Sok hasonló ételt szeretünk mi is: csicseri, padlizsán stb.

szép napot!

Adéle írta...

Szia Renata!

Ma fedeztem fel a blogod.

Nagyon klassz!

:-)))

Szép napot Neked is!

Adéle