2007. november 18., vasárnap

Paradicsomos vöröslencse dal

Korábban említettem már rajongásomat az indiai konyhaművészet iránt.
Nos, - amennyiben ez lehetséges – szeretetem ennek a számomra rendkívül érdekes és egzotikus földrésznek a kulináris kultúrája iránt azóta is tart, s úgy érzem, az újabb és újabb, alapanyagok, elkészítési módok, gasztrocsodák felfedezésével tovább mélyül majd…

Az újonnan felfedezett finomság a paradicsomos vöröslencse dal.

Mielőtt leírnám a receptet, álljon itt néhány érdekesség…

A dal a hüvelyesek – babok, borsók, lencsék – gyűjtőneve. Az indiai otthonokban szinte a mindennapi étkezések alapja. Ugyanígy nevezik az ezekből készült ételeket is.
Sok vidéken a hüvelyesek helyettesítik a hiányzó friss zöldséget. Minden tájegységnek megvan hozzá a saját receptje, s saját főzési módszere és fűszere.
Olykor egyszerűen megfőzik vízben, megtörik és ízesítik. Máskor fűszerekkel párolják. A belőle készült püré néha egészen száraz. Összefőzhetik rizzsel, amitől érdekes külsőt kap. A főtt dalt olajban pácolt fűszerekkel szokták keverni.
Az elkészült dal fűszerezése édestől a rettentő csípősig bármilyen lehet, az állaga is változó: folyékony, krémes vagy száraz és szilárd.
(Forrás: Sarah Brown: Vegetáriánus ételek négy kontinensről)

S hogy miért érdemes vöröslencsét falatozni?
A vöröslencse valójában nem más, mint meghámozott barna lencse. Magas fehérjetartalmú hüvelyes.
A barna-khaki színű lencse Európában használatos; míg az apró szemű narancs- és vörös színű a közel-keleti és az indiai ételek alkotóeleme. Készíthetnek belőle levest, tölteléket is, curryvel, főételként vagy köretként tálalhatják.
A zöldségekhez képest egyes ásványi anyagokban is gazdag, mint például a kálium, foszfor, vas. Vitamintartalmából a B vitamin-csoport tagjai emelendők ki. Jelentős mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, amely szintén előnyös tulajdonság a vegetáriánusok számára.
A többi szárazhüvelyessel ellentétben nem szükséges éjszakára hideg vízben áztatni, valamint a főzési ideje is lényegesen rövidebb, körülbelül 10-20 perc, amely alatt pürés állagú lesz. Éppen ezért kiváló leves-, szósz- és püréalap Pikáns ízű, zsírszegény, sűrítés nélküli ételeket célszerű kreálni belőle
(Forrás: http://www.biochef.hu/, http://www.edenkert.hu/, http://www.bionivo.com/)


S ím, itt van a recept:

Paradicsomos vöröslencse dal

Hozzávalók: (2 adaghoz)
10 dkg vöröslencse
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 kis fej vagy ½ nagyobb fej hagyma
1 teáskanál tandoori masala
½- - ¾ teáskanál kurkuma
½ teáskanál curry por
½ teáskanál cayenne bors

pici olívaolaj

Elkészítés:
A lencsét alaposan átmosom, lecsepegtetem.
A hagymát megpucolom, leöblítem, apró kockákra vágom.
Egy lábasban pici olívaolajat hevítek, s rádobom a hagymadarabkákat. Mikor a hagyma megpirult, hozzáadom a lencsét, átkeverem, s hozzáöntök annyi vizet, hogy (jócskán) ellepje. Miután a víz felforrt, kis lángra veszem a gázt és fedő alatt puhára párolom a lencsét (ez kb. 20 perc alatt történik meg).
Amíg a lencse fő, kibontom a hámozott paradicsom konzervet, a levét megtartom, a paradicsomokat pedig apró kockákra vágom.
Mikor tehát a lencse a megfőtt, rádobom a paradicsomot a levével együtt, sózom, s mehet bele a curry, a kurkuma, a cayenne bors és a csodálatos rubinvörös színű tandoori masala.
Átkeverem a láboska tartalmát, s kis lángon fedő alatt 3-5 perc alatt készre főzöm a dalt.
Ha szükséges, utánaízesítek.
Indiai lepénykenyérrel igazán autentikus és finom, de friss magvas bucival, barna kenyérszeletekkel is remek.
Ennek az ételnek az ízei akkor érnek össze igazán, ha picit (egy éjszakát, napot) áll. Tipikusan az a falatozni való, ami melegítve ezerszer jobb, mint frissen (már, ha az ember kibírja :-)).

8 megjegyzés:

gabo írta...

Én tudatlan! azt hitemm énekelni fogsz :)

siccike írta...

Szia Adél!
Megcsináltam a 'dalt', ami ízre nagyon lett, csak azt csesztem el, hogy egyrészt szimultánban csináltam több dolgot, így sikerült teljesen szétfőznöm a lencsét, másrészt túl sok vizet öntöttem alá, és enyhén szólva vizes lett...:-( De azért jó kis házi sütésű kenyérrel megesszük szerintem vacsira.:-)

siccike írta...

Mármint, hogy ízre nagyon jó lett, akartam írni.:-)

Adéle írta...

Kedves Siccike!

Nagyon örülök, hogy kipróbáltad a dalt, annak meg méginkább, hogy ízlett az étel :-).
Az, hogy a lencse szétfőtt, nem biztos, hogy a Te hibád. Ennek a lencsefajtának az a tulajdonsága, hogy mire megfő, pürés állagú lesz és nem maradnak egyben, nem lesznek pergősek a szemek.
Egyébként nekem nagyon bejön a vöröslencse, szerintem kellemes ízű, színű alapanyag...

No, de a lényeg: nagyon jó étvágyat a mai vacsihoz :-D!!!!!!!

siccike írta...

Megvolt a vacsi, még a tányért is kinyaltuk.:-) A héten rakok majd fel róla én is képet a blogomra.

oresz írta...

Szia!
Köszönöm a receptet! Elkészítettem, isteni lett. Remélem a Páromnak is ízkik majd. Annyit változtattam, hogy friss pari ment bele 3-4 szem. Hú és köszi a Tandoori masala tippet. A második kedvenc fűszerem lett a római kömény után! :o)
Nagyon jó az oldalad! Örülök,h olvashatom!
Üdv: oresz

Adéle írta...

Kedves Oresz!

Egészen zavarba hozol, el is pirultam... :-)
A római köményt én is kedvelem!

Nézz be minél gyakrabban! ;-9

Üdvözlettel,
Adéle

Névtelen írta...

Helló!

Garam masalával, hámozott paradicsomal és erőspistával készítettem el a főzeléket. Eszméletlen finom lett! Köszönöm a receptet!!!
Ilyet még biztosan csinálok.

Attila