2009. szeptember 5., szombat

Kókuszos ricottatorta Kati kedvére

Kati barátnőm születésnapja, csokis-kókuszos ízek iránti rajongása, no meg persze Dolce Vita kekszes tortái és azok közül a ricottás-narancsos Anyu névnapján nagy sikerrel debütált változata ihlette ezt a tortát.

A kókusznak: ízének, illatának, zamatának én is lelkes rajongója vagyok, így foglalkoztatott már a gondolat egy ideje, hogyan lehetne mindezt egy mutatós, egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis könnyű (nem vajas vagy túlságosan édes) desszertben megfogalmazni.
Dolce Vita kekszes tortái adták meg a végső lökést, inspirációt.

Végeredményként egy igazán mutatós – szerintem gyönyörű a hófehér, már-már habos kókuszos krém és a mélybarna kekszes alap kontrasztja – kellemesen kókuszos, remekül szeletelhető, villámgyorsan elkészíthető, nem túl édes és egészen könnyű desszert sikeredett…

Kókuszos ricottatorta

Hozzávalók: (egy 18 cm-es tortaformához)
15 dkg teljes kiőrlésű kakaós keksz (Győri Édest használtam)
50 dkg ricotta
8 dkg vaj (biót használtam)
9 dkg kókuszreszelék (bio volt ez is)
4 dkg kókusztejpor (Vegabond natúr termék)
5 dkg méz (termelőtől vásárolt akácmézet használtam)

Elkészítés:
Késes robotgépben porrá zúztam a kekszet. Alaposan összedolgoztam a megolvasztott vajjal, majd a tortaforma aljába lapogattam, úgy hogy homogén „tésztát” kapjak.
A ricottát kikevertem a kókuszreszelékkel, a kókusztejporral és a mézzel.
A kókuszos ricottakrémet a kekszes alapra simítottam.
Egy éjszakát pihent a hűtőben, de biztos vagyok benne, hogy néhány óra állás után már nyugodtan szeletelhető.
Vékonypengéjű késsel óvatosan körbevágtam a tortát, mielőtt lekapcsoltam róla a formát.


8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Valóban igencsak kedvemre való volt... :-) Ezúton is köszönöm!
k

Bridge írta...

Régen hallottunk már rólad! Viszont micsoda költeménnyel jeletkeztél. :)

KryaSpirit írta...

Hát ez nagyon egyszerű, de nagyon finom lehet!:)) Amiben van kókusz, az csak jó lehet!

Adéle írta...

Bridge!

Köszi! :-)
Sajnos nincsen annyi időm a blogra, amennyit szeretnék, ha lenne... :-( De igyekszem! :-)

Benzsi!

Ebben tökéletesen egyetértünk! A kókusznak én is nagy-nagy rajongója vagyok... ;-)
Hétvégén elkészítettem újra, Anyu vitte kerti partira és ott is sikert aratott! :-)

viri írta...

Milyen ricottát (hol vatted?) és milyen tortaformár használtál? Én egy órája lettem vele készen és nem úgy néz ki mint a tiéd :( kissé híg lett a krém és kb 3 cm magas az egész cucc. A krém íze isteni (most ettem életembe először ricottát, és hmmmmm de finom) szóval el fog fogyni akármi is lesz belőle, de azért kissé csalódott vagyok :-s

Adéle írta...

Kedves Viri!

Örülök, hogy ellátogattál a blogra és kipróbáltad a receptet! :-)
Semmiképpen se csüggedj, hogy ez most nem sikerült tökéletesre, mert nagyon jó kis desszert ez, érdemes próbálkozni, s leírom, mik jutottak a kérdéseid kapcsán eszembe.

Ricotta: én az Óvártej termékét használtam. http://www.ovartej.hu/index.php?menu=1&almenu=6
Sparban és Tescoban is vettem már.
Azt tudom elképzelni, hogy esetleg olyan ricottából csináltad - ami ha jól tudom, nem autentikus - mint pl. a Szarvasi, ami a mi, klasszikus túrónkra hasonlít, kissé vizes és morzsalékos. Az "igazi" ricotta teljesen homogén állagú, selymes, műanyag, csészére hasonlító dobozban kapható és ahogyan kiborítod a dobozából, kijön egyben az egész (mint ahogyan a belinkelt fotón is láthatod, ez a termék fedőfóliája, de látszik rajta, hogyan néz ki a ricotta kiborítva).

Hogy a krém mitől lehetett híg, csak azt tudom elképzelni, hogy ilyen morzsalékos verziót használtál, mert épp az a lényege a receptnek, hogy a ricottának már magában annyira jó a tartása - lásd. egyben kiborítható a formából - hogy nem kell bele semmilyen fixáló vagy zselatin. Persze a jó tartáshoz az is szükséges, hogy ne legyen benne semmilyen folyékony összetevő. A méz mégis illik ide, hiszen, selymesíti az egészet, ugyanakkor annyira sűrű és ragacsos, hogy még az összetartásban is segít.

Ami a torta magasságát illeti. A receptben adott mennyiségek 18 cm-es tortaformára vonatkoznak. Ez nem az "átlag" méret, ránézésre elég kicsinek hat. Én teljesen "mezei" kapcsos formát használtam, Anyu vette a Lehel piac földszintjén 900 forintért. Készítettem már a tortát klasszikus 24 centis formában is, de akkor a másfélszeresét vettem a receptben megadott mennyiségeknek.

Remélem, tudtam segíteni.

Ha bármi kérdésed lenne még, írj nyugodtan!

S persze a beszámolókat is várom! :-)

Üdvözlettel,
Adéle

viri írta...

Kedves Adéle!

Köszönöm a válaszodat. Szerintem alapvetően a tortaformával volt a baj, meg talán a lekvárral. A keksz egész szépen felvette a lötyit, végül is óvatosan de szelhető lett a dolog. Az egyik barátnőm már evett Olaszországban rikottát, és azt mondta, az is ilyen volt. (Műanyag dobozban volt, de volt rajta egy kis savó kiválás). Szóval ha legközelebb csinálom: 3 tanulság: sűrűbb lekvár (ez most lidls volt), 1,5x hozzávaló (vagy kisebb tortaforma), esetleg a ricotta kicsepegtetése, ha hígnak találnám. Amúgy nagyon finom volt, hamar elfogyott. (Málnás csókis volt.) Szóval köszönöm.

Névtelen írta...

Koszonom, hogy egy erdekes blog