A kínai orvoslás a vérnyomás és a magas koleszterinszint csökkentésére használta.
A shiitake gomba ideális élelmiszer, hiszen rostanyagban gazdag, alacsony kalóriatartalmú, és több, a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav, sokféle enzim és vitamin található benne. Jelentős B-vitamin-forrás. Ásványi anyagai közül említésre méltó magas cinktartalma, ami jelentős szerepet játszik az immunrendszer aktivizálásában. Ha a gombát napsugárzás vagy UV-sugarak érik, 4–5 szárított termőtest elfogyasztása elegendő egy felnőtt ember napi teljes D-vitamin-igényének kielégítéséhez. E tulajdonság különösen vegetáriánusok számára előnyös.
Miben rejlik a csoda?
A shiitake gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Számos összetett szénhidrátot, poliszacharidot mutattak ki belőle – köztük a legjelentősebb a lentinán –, amely gátolja a baktériumok és a vírusok szaporodását, és az immunrendszer erősítésével még daganatgátló hatással is rendelkezik. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a lentinán hatására egyrészt biológiailag aktív anyagok (interferon, interleukin) termelődnek, melyek ösztönzik a szervezet immunrendszerének működését, másrészt fokozzák a vérben levő falósejtek (makrofágok) aktivitását. Ez a magyarázata a gomba allergia- és gyulladáscsökkentő hatásának is.
Ma már számos külföldi kórházban az orvosok a rákos daganatok kemoterápiás kezelésével egyidejűleg shiitake kivonatot is adagolnak a betegnek, hogy csökkentsék az erős vegyszerek egészséges szövetekre és az immunrendszerre gyakorolt káros mellékhatásait.
A gomba rendszeres fogyasztása (eritadenintartalma miatt) jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét, így véd a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulása ellen, továbbá szerepet játszik az agyvérzés megelőzésében.
Japánban a Tohoku Egyetemen megállapították, hogy a shiitake gomba fokozza az inzulintermelést, ezáltal csökkenti a vércukorszintet, tehát a gomba fogyasztását cukorbetegeknek is ajánlják.
Ki kell még emelni a shiitake gomba (thioprolintartalma miatt) méregtelenítő hatását, ugyanis az élelmiszerek tartósítása során felhasznált, rákkeltő nitriteket megköti. A shiitake a makrobiotikus diétában is jelentős szerepet játszik, főleg a nyákoldó és a tejtermékek, állati eredetű zsírok fogyasztása miatti lerakódásokat tisztító hatásáról ismeretes.
Hazai tapasztalatok alapján a gomba fogyasztása néhány nap alatt rendbe hozza a hurutos megbetegedéseket, kiváló köptető, hurutoldó és megszünteti a köhögést. Újabb japán és amerikai tudományos kísérletek igazolták, hogy a shiitake fogyasztása 70%-os védettséget nyújt az influenza A-vírussal szemben.
Használják még gyomorfekély, köszvény, székrekedés, különböző allergiák, aranyér, neuralgiák és szexuális zavarok kezelésére is.
A shiitake gombából készült kivonatot újabban a kozmetikai iparban is felhasználják: különböző krémekhez adagolva gyulladásos, pattanásos bőr ápolására javasolják, továbbá lassítja az öregedési folyamatot is.
(Forrás: http://www.gourmandnet.hu/, http://www.sokoldal.hu/)
Nos, ebből a csodálatos és igen ízletes kis teremtményből egy rendkívül egyszerű és ízletes ebédelnivalót alkottam.
Ez volt az első próbálkozásom a shiitake gombával, de egészen bizonyosan nem az utolsó. :-)
A fogáshoz az ötletett ez a recept adta.
A vékonyka szárú barna kalapos apróságokat a következőképpen készítettem el.
Shiitake gomba egyszerűen, zöldfűszer(ekk)el
Hozzávalók: (1 adaghoz)
10 dkg friss shiitake gomba
1 szál újhagyma
1 kisebb gerezd fokhagyma
kb. 2 teáskanálnyi friss, apróra vágott petrezselyem és/vagy bazsalikom (én ezúttal csak petrezselymet használtam)
2-3 löttyintésnyi szójaszósz (nálam bio shoyu)
kevéske frissen őrölt bors
pici olaj (bio repce)
bár csepp szezámolaj
Elkészítés:
A gombafejeket megszabadítom a száruktól (ezeket nem használom fel), megtisztítom, megmosom. Vékony csíkokra vágom.
Az újhagymát is megpucolom, megmosom, felkarikázom. Tisztítás után a fokhagymagerezdet apróra vágom.
A petrezselyemleveleket is alaposan megmosom, apróra metélem.
Felforrósítom a wokot. Beleöntök egy kevés repceolajat, majd rádobom az újhagymát. Mivel a zöldhagyma nagyon hamar megég, egy-két keverés után hozzáadom a gombaszeleteket, összeforgatom, majd fedő alatt kb. 5-6 percig párolom. Közben figyelek rá, s ha letapadni vagy ne adj’Isten égni kezdene, öntök alá egy pici vizet, hogy a gomba a gőzben puhuljon tovább. Mikor már majdnem kész, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, pirítom, s mihelyst megérzem a sülő fokhagyma jellegzetes illatát, szójaszószt locsolok rá. Tekerek rá egy kis frissen őrölt borsot, picikét még pirítom, s el is zárom a wok alatt a lángot. Összeforgatom az apróra vágott friss petrezselyemmel és pár csepp füstös ízű szezámolajjal.
Barnarizzsel körítem. Azonnal, forrón tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése