2008. szeptember 14., vasárnap

Nyáridéző töltött cukkini

Visszavonhatatlanul és rohamléptekben közeleg az ősz… mára egészen hűvös lett a levegő…
Bevallom, a tavasz és a nyár igazán az én évszakom, az őszt, a telet, s az ezekkel együtt járó szürkeséget, korai sötétedést és legfőképpen a hideget elég rosszul viselem. Az elmúlt két napban kisebbfajta szomorúságomra – szó szerint – érezhetővé vált az ősz előszele… :-(

No, de sebaj!
Akkor a konyhában s a tányéron lesz nyár! :-)
A zsenge zöld cukkiniből készülő étel illata, a konyhában – a sütő beüzemelése okán – terjengő kellemes meleg és a mediterrán ihletésű ízek számomra a napsütést idézik.

A cukkini és a mosolygós paradicsom a hétvégi piacozás eredménye, a többi hozzávalót és az elkészítési módot illetően pedig igyekeztem szabadjára engedni gasztrofantáziámat és ez lett belőle… :-)

Töltött cukkini

Hozzávalók (1 adaghoz, azaz egy cukkinihez)
1 közepes cukkini
1 nagyobbacska érett paradicsom
kb. 1 evőkanálnyi fenyőmag
4-5 szem fekete olajbogyó
kevés reszelt parmezán (ezúttal Grana Padano)
frissen őrölhető olaszos fűszerkeverek (és/vagy tetszés szerint oregánó, bazsalikom)
pici só (nálam himalaya)
kevés olaj (nálam bio repce)

Elkészítés:
A cukkinit alaposan megmosom, a végeit levágom és – a cukkini hosszától függően – háromba vagy négybe vágom, a cél az, hogy kb. 3-4 cm „magas” karikákat kapjak. A tornyocskák belsejét éles késsel óvatosan kimetszem. Az így nyert halványzöld zöldséghúst apró kockákra vágom.
A paradicsomot meghámozom, kimagozom és szintén kis kockákra aprítom.
A fenyőmagot száraz serpenyőben megpirítom.
Az olajbogyókat háromba vágom.
A parmezánt lereszelem.
Egy kisebb serpenyőben kevés olajat hevítek és rádobom a cukkinikockákat, sózom, pár perc alatt megpirítom. Mikor kezdenek aranybarna színt kapni a halványzöld apróságok, hozzáadom a paradicsomot, jó sok olaszos fűszert tekerek rá, egy-két perc alatt összeforgatom és el is zárom alatta a lángot. Ezután a piros és zöld kockákhoz költöztetem az olajbogyót, a fenyőmagot és egy kevés reszelt sajtot. Összekeverem. A töltelékkel meg is vagyok.
Vékonyan kiolajozott jénaiba állítom a sötétzöld csövecskéket és megtöltöm őket a cukkinihúsos-paradicsomos keverékkel. A tetejükre kevés parmezánt szórok és előmelegített sütőbe tolom a töltött zöldségeket. Nagyon hamar, kb. 15-20 perc alatt el is készülnek: a sajt megpirul a tetejükön, a töltelék ízei még jobban összeérnek, a sötétzöld cukkinikabát pedig puha, de még pont kellemesen roppanós marad.
Hát nem egy falat nyár? :-)



Nincsenek megjegyzések: