2008. szeptember 15., hétfő

Mazsolás-csicseriborsós kuszkusz

(Újabb) remek „munkahelyre magammal vivős” étel. Előző nap/este seperc alatt elkészíthető. Nagyon jól szállítható. Számítógép előtt kényelmesen elvillázgatható.
(Így stílszerűen a szállításra és melengetésre egyaránt alkalmas Tupperware-ban fotóztam le… :-)

Persze elfogyasztható otthon is: egytálételként vagy arabos ízvilágú fogások különleges köreteként. :-)
Feledhetetlenül extra és különleges ízhatásra talán nem kell számítani, mindazonáltal – azt gondolom – nagyon klassz kis falatoznivalóról van szó.
A mazsolától kellemesen gyümölcsös és pikáns ízhatáson túlmenően ugyanis ez a klasszikus észak-afrikai kuszkusz (azaz búza) – csicseriborsó párosításon alapuló étel - épp említett társítás miatt - teljes értékű fehérjeforrás, ami korántsem elhanyagolható szempont a vegetáriánusok számára. ;-)

(Egyébként a csicseriborsónak „magának” is magas a fehérjetartalma. Sőt! A benne lévő fehérje, akárcsak a tönköly esetében, többet ér, mint az állati eredetű. Sok létfontosságú aminosav jut általa az agyba, káliumtartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, a benne rejlő magnézium pedig fontos szerepet játszik az izmok és idegek működésében. Relatív magas vastartalma révén több oxigénhez juttatja sejtjeinket, rostanyagai jótékonyan hatnak bélrendszerünkre. Kalcium-, magnézium, vas-, cink-, mangán-, réz-, króm-, folsav-, E-vitamin, B-vitaminok adják értékét. Szeléntartalma említésre méltó. Közreműködhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések, közöttük a szívinfarktus rizikójának csökkentésében. Kedvezően befolyásolja a vércukorszintet. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérkoleszterin szintet. – Forrás: http://www.csaladinet.hu/)
Azt kedvelem még ebben az ételben, hogy amilyen hihetetlenül gyors és egyszerű, legalább annyira különleges. Azaz, tudom, fentebb azt írtam, egetrengetően nagy élményre nem kell számítani (elsősorban azoknak, akik relatíve gyakran készítenek csicseriborsót és/vagy kuszkuszt), maguk a hozzávalók és azok kombinációja miatt azonban mégis különleges étel, köret varázsolható ebből a három összetevőből az asztalra. Különösen azokat nyűgözhetjük le vele, akik kicsit kevésbé ismerik ezeket az alapanyagokat, egy mostanság főzőcskézni kezdő, új recepteket próbálgató vegetáriánusnak pedig mindenképp az elsők között javasolnám, hogy próbálja ki! :-)

Az eredeti ötlet/recept a http://www.origo.hu-ról/ származik, melyet néhány ponton módosítottam.

Mazsolás-csicseriborsós kuszkusz

Hozzávalók: (2 személyre – egytálételként, 4 személyre – köretként)
1 dl kuszkusz
2,5 dl víz
½ zöldségleveskocka (én a Rapunzel bio leveskockáját használom)
1 doboz konzerv csicseriborsó
2 evőkanál (lehetőleg kénezetlen, bio) mazsola
pici olaj (bio repcét használok)
pici só (himalaya-t használok)

Elkészítés:
A kuszkuszt egy lábaskában kevés olajon megpirítom. Eközben a vizet felforralom, s feloldom benne a zöldségleveskockát.
Mindkét edényt lehúzom a tűzről, majd az aranybarna színben pompázó kuszkusz-szemecskéket nyakon öntöm a forró levessel, hozzáadom a mazsolát, egy kevés sót és lefedem. Kb. 10 perc alatt a kuszkusz magába szívja a fűszeres levet és a mazsola is megpuhul a forró gőzben.
Mikor a 10 perc eltelt, kibontom a csicserikonzervet, szitában átöblítem a borsószemeket és a mazsolás kuszkuszhoz keverem. S már el is készült a vega falatoznivaló. :-)


Nincsenek megjegyzések: