2010. augusztus 8., vasárnap

"Vegetáriánus" hírességek(kel) Vacsoracsatában

Bevallom, én csak mostanában - a Tofu a tortán játékban való részvételem kapcsán - néztem meg pár részt az alapötletül szolgáló Vacsoracsata című műsorból (a neten), azelőtt egyáltalán nem követtem. Túlzás lenne azt állítanom, hogy elkezdtem nézni, de a feltöltött videók közül megnéztem néhányat, elsősorban az alapján, hogy mely műsorokban szerepeltek olyan emberek, akikre kíváncsi voltam.

A sokadik magát vegetáriánusnak nevező híresség számomra, khm hogy is mondjam kissé "fura" megnyilvánulása, felfogása, menüje láttán azonban klaviatúrát ragadtam.
Azt persze mindenképpen fontosnak tartom leszögezni, hogy nem láttam az összes adást.

A nagy-nagy kivétel számomra, akit mindenképpen szeretnék kiemelni, Laár András. Rendkívül nagyra tartom őt. Tüneményes ember. Hozzáállása az emberekhez, helyzetekhez, ételekhez, a világhoz, az élethez és a vegetáriánus táplálkozásról alkotott felfogása azt gondolom, húsevők és vegetáriánusok számára egyaránt elgondolkodtató és megszívlelendő. :)

Ami a benyomásaimat illeti.
Meglepetten és szomorúan tapasztaltam, hogy a műsorban szereplő "vegetáriánus" hírességek (megint hangsúlyoznám, nem láttam minden adást és tisztelet a kivétel(ek)nek) összekevernek fogalmakat és tovább erősítik az emberek egy jelentős részében a mai napig élő sztereotípiákat, előítéleteket, téves elképzeléseket a vegákkal kapcsolatban.

Többeknek közülük pl. teljesen természetes, hogy esznek halat, tengeri herkentyűket.
Félreértés ne essék, én azt gondolom, egye mindenki azt amit szeret, kíván, amiről úgy érzi jó a testének, ha az hal, kagyló vagy rák, akkor azt! De én személy szerint is azt gondolom és abban a hitben élek, hogy a vega-társadalom töbsége is úgy van vele, hogy ez a vegetáriánus táplálkozásba nem fér bele.
Nem tudok mit kezdeni "a hal nem hús" kifejezéssel, számomra ennyi erővel azt is mondhatnánk, "a csirke sem hús, az csirke".
A műsorban a kimondottan vegetáriánusnak készített étel nem egyszer volt rák vagy hal és a maga vegaságát többször nyomatékosan hangoztató híresség jóízűen elfogyasztotta azt.

Ami számomra ennél is megdöbbentőbb volt, hogy "vega" vendég elé odatálalták a csirkesalátát, kérdezték tőle, óhajt-e helyette vegetáriánus ételt (ami mellesleg rák volt!), mire közölte, hogy nem, ennek annyira finom az illata, hogy megszegi a tilalmat és megeszi.
Félreértés megint ne essék, tegye! És amennyiben finom volt és jólesett, egészségére!
Számomra ez azonban azt a nagyon sok emberben benne lévő sztereotípiát erősíti, hogy a vegaság nem "komoly" dolog, az valamiféle hóbort és ha ott van a hús, a vega megeszi.
A "tilalom megszegést" pedig azért nem értem, mert - én legalábbis úgy gondolom - ha a vegetarianizmus mögött nincs meg egyfajta belső késztetés, az érzet, hogy nem kívánom, nem bírom megenni a húst vagy akár mély belső meggyőződés vagy ezek kombinációja, akkor az úgy valóban gyötrelem. Egy olyan tilalom, ami szenvedést okoz, ami mellett folyamatosan ott a kísértés, a lemondás. De véleményem szerint, így az egésznek nincs értelme!

Meglepetten tapasztaltam, hogy (halfogyasztó) vega híresség leves elkészítéséhez alaplé gyanánt húsleveskockából készült levest használ.
Számomra és az ismeretségi körömben lévő vegák számára magától értetődő, hogy zöldségalaplét vagy zöldségleveskockát használok és húslével készült ételt nem fogyasztok.
Ez is egy olyan apróság, amely a húsevő társadalom számára korántsem evidens. Barátnőm tavaszi eskövőjén meglepetten néztek rám asztaltársaim, hogy - miután kiderült, vega vagyok -nem eszem az Újházy tyúklevesből. Még a levéből sem... :)

Amit nagy sajnálattal fogadtam még, az a vegetáriánus vendégek menüsora volt.
Ezalól - fentebb írtakkal ellentétben - még az általam nagyon tisztelt Laár András sem volt kivétel.
Azokban az adásokban, amiket (eddig) láttam, ill. a receptekben, amiket olvastam szinte kivétel nélkül valamilyen húshelyettesítő volt. (Most a hal-, tengeriherkenytű - kérdéskörtől tekintsünk el.) Értsd: szejtán, gabonakolbász és társai.
És hogy ez számomra milyen a vegákkal kapcsolatos sztereotípiát erősít? Nem bírnak meglenni a húsos kaják nélkül, ezért állandőan szójapörköltet, szójavirslit és más hasonlókat esznek.
Húsevőknek nem tálalok fel szejtánpörköltet, szejtános-gabonakolbászos székelykáposztát, rántott tofut és rántott szejtánt! Egyszerűen azért, mert aki eszik húst azt az ízt, textúrát, állagot várja és a "húshelyettesítő" nem olyan! Nem is lehet olyan, mert nem az! Egy húsevő számára ez csak a vega-konyha fantáziátlanságát és íztelenségét, ehetetlenségét bizonyító közjáték lesz!
Bevallom őszintén, én vegáknak sem szolgálnék fel húshelyettesítővel készült ételeket. Nem azért mert időnként nem használom, nem szeretem vagy nem fogyasztom őket, hanem egész egyszerűen azért, mert valami hihetetlenül változatosan, különlegesen és ízletesen lehet főzni zöldségekből, hüvelyesekből, magvakból, gabonából, laktovegák számára tejtermékekből. Egy "igazi" vegavacsinak számomra ezeket kell tartalmaznia. Úgy vettem észre ebben, Tofu a tortán csapattársaimmal is egyet értettünk. :)

S hogy mi a konklúzió, ha van egyáltalán?
Nos, számomra - ismét hangsúlyozottan - az, hogy mindenki egye azt ami számára a megfelelő, amit ő maga és a szervezete kíván. Akár tartalmaz az ő személyes táplálékpiramisa húst, akár nem. És bár vannak különböző vegetáriánus irányzatok (lakto-ovo, lakto, ovo, vegán, nyers...), a szárnyashús- és halfogyasztás azt gondolom, nem vegetarianizmus. Adott esetben simán lehet úgy is fogalmazni, "halat fogyasztok, más húsokat nem". Ilyen egyszerű.
Vega-emberek konyhájába betekintve tök jó lett volna ez a műsor arra (is), hogy kicsit rendet tegyen a fejekben. Pl. a tekintetben, hogy a vegetáriánusok nem esznek húslevesben főtt zöldséget, húslével készült ételt, zselatinos édességet, zsírban átforgatott tésztát. Ami személy szerint engem illet, egyszerűen azért, mert azt érzem, hogy "nem"... :) Rend helyett azonban, az adásokat nézve, olykor úgy éreztem, csak még nagyobb káosz lett... :(
Mindazonáltal, aki szeretne némi főzéssel, számos érdekes és fontos gondolattal, egy csipetnyi humorral fűszerezett bő háromnegyed órát, nézze meg Laár Andrást a Vacsoracsatában. :) (Az RTL Klub honlapján a videótárból könnyedén letölthető)

(A kép forrása: http://ceasarom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=403821&)

6 megjegyzés:

Daisy írta...

Tökéletesen igazad van. Nem vagyok vegetariánus, de folyamatosan az volt az érzésem, amikor néztem a műsorokat, hogy valami itt nem stimmel. A húslevesből kivett zöldség tényleg nevetséges. A szejtánpörköltről is ez volt a véleményem. Aki vega az szívesen eszik pl. cukkinipörköltet. Én is úgy gondoltam, hogy nem kell folyamatosan húspótlót / szejtánt / enni, hiszen akkor nem is mondott le róla igazán.
Aki nem eszik húst, annak nem kell a hozzá hasonlító íz sem.
Inkább megismertetnék a vegaságot, mint tévhiteket szórnak az éterben.
Én szeretem a vegetarianus étkezés egészséges zöldség evési oldalát, rengeteg receptet, ötletet kaptam már. Néha nem hiányzik a hús, ritkán eszem felvágottakat, de nekem inkább az egészséges életmód egy részét jelenti.
Sajnos az éttermek / legalább is a középkatagóriások / is leragadtak a rántott sajt, rántott karfiol, rántott akármi mellett, pedig mennyi finomságot készíthetnének. Még drágább sem lenne, mint ez a sok olajban sült rántott vacak.

Adéle írta...

Szia Daisy!

Jó érzés volt olvasni a soraid. Ezáltal látni, hogy más is van, aki így látja. Ráadásul egy mindenevő! :D
A rántott dolgokat ne is említsd... :D

Szamóca írta...

Adéle, teljesen igazad van: mindenki azt eszik, amit akar, de amikor valaki tudja, hogy reflektorfénybe van, az egész ország őt figyeli, akkor azért emberelje meg magát és ha addig vega volt, akkor vállalja ott is, hogy ő az. Milyen kétszínűség már ez és ez tényleg a vegák lejáratása!
Ha akarja, egye otthon a kolbászt esténként, de ne a nyilvánosság előtt mutassa be, hogy hogyan képes egy vega lenyelni a húst. Ez undorító, hogy embereknek ennyit ér az az eszme, amit követnek(?). Ennyire mélyen gyökerezik bennük a vegaság? Hát ennyit jelent nekik? Elég komolytalan. Egyen nyugodtan húst, csak akkor ne híresztelje, hogy ő vega. Olyan nincs, hogy néha vega vagyok, néha nem!
Engem sem az zavar, hogy vki eszik húst, vagy sem, hanem az, ha vki mást mond, mit amit cselekszik, mindezt úgy, hogy a tv-ben teszi más emberek kárára.

Ugyan én sem láttam egy részt sem, nem is tudom, hogy ki(k)ről van szó, de ettől rosszul vagyok, hogy vki hangoztatja, hogy ő mekkora vega, aztán az első vacsoránál kiderül, hogy mégsem. Igen, lehet ezt magyarázni, hogy a hal nem hús, meg ilyen badarságok. Többféle vega létezik (lakto, ovo...stb), de akkor is van egy határ, hogy vki vagy vega, vagy nem. És ebbe a hal nem fér bele. Az is ugyanúgy meghalt, hogy vacsi lehessen belőle, az is ugyanúgy élt még előtte, annak is ugyanúgy hús van a csontjain, még akkor is, ha azt szálkának hívjuk.
Szóval, egyetértek veled: itt lett volna az alkalom a helyére tenni a vega kérdést, de még a vega résztvevők sem álltak ki emellett. Szégyenletes.

Azt hiszem, egy kicsit nagyobb reklámot kéne csinálnunk a mi vegavacsicsatánknak és akkor megmutathatnánk, hiszen tök jó, egyáltalán nem húspótló ételek születtek a vacsikon. Biztos sikerünk lenne! :-)

Adéle írta...

Kedves Szamóca!

Örülök, hogy egyet értünk! :)
Köszönöm szépen a kommented!

Nagyobb reklám esetén a garantált sikerben biztos vagyok! ;)

Adéle

Vera írta...

Adéle, nagyon jól összefoglaltad, mindent leírtál a dologgal kapcsolatban!!!

picilivi írta...

Abszolút egyet értek én is a soraiddal. Számtalanszor futok bele ilyenekbe, hogy ufónak néznek, és jön a "de hát csak egy kis ..." ezt-azt tettek bele, hát miért nem eszem meg?
Én nem elvi alapon vagyok vega, hanem mert felismertem, hogy nem kívánja a szervezetem a húst. Épp ezért, amikor egyértelmű jelzést kapok bentről, akkor eszem. De akkor NAGYON körültekintően. Általában magam készítem. Persze ezért is ufónak néznek... :) Szóval nehéz dolgok ezek.