2008. augusztus 31., vasárnap

Casserole

Noha Franciaország, Párizs és a francia kultúra iránt olthatatlan szenvedély lobog bennem, mindezidáig meglehetősen ritkán szerepeltek francia ihletésű ételek a „La Cuisine d’Adéle”-ban. E tarthatatlan állapotot enyhítendő, kukoricás-cukkínis casserole-t készítettem hétvégén, s míg friss az élmény, gyorsan közzé is teszem elkészítésének titkát a blogban. :-)

Azt persze, hogy eredeti francia receptről van szó, nem merném állítani, a neve mindenesetre arra utal, s számomra már ez is szívet melengető. Kellemesen bizsergeti lelkemet a tudat, hogy ma valami francia ihletésűt főztem… :-)

A casserole (ejtsd: kásszról) kifejezés egyébiránt agyagból, vasból v. ónozott rézből készült lapos edényt, serpenyőt, illetve ragut jelent.
Így – feltételezésem szerint – mindenféle szószos, ragu jellegű egytálétel „gyűjtő”-elnevezésként funkcionál.

A kukoricás-cukkínis változat alapötlete egy „Vegetáriánus ételek” címet viselő füzetkéből származik, amit nem is olyan rég egy Tesco-s kiruccanás alkalmával pontosan 495 ft-ért tettem a magamévá.
A fordító – talán túlzás nélkül állítható – nem igazán remekelt, így az eredeti „recept” némi találékonyságot és változtatást igényelt, s végül igazán ízletes és egész mutatós vega-ebéd kerekedett belőle. :-)

A kukoricás-cukkínis casserole tehát a következőképpen készül:

Hozzávalók: (2 adaghoz)
2 kis zsenge cukkíni
15 dkg morzsolt kukorica (fagyasztottat használok)
2 közepes friss, érett paradicsom
1 kisebb fej lilahagyma (a vöröshagyma is tökéletes, csak szerintem lilával finomabb)
½ piros színű paprika
250-300 ml zöldségleves (leveskockából – én a Rapunzel bio zöldségleveskockáját használom)
pici olaj (bio repcét használok)
kevés só (himalaya-t hsználok)
frissen őrölt bors

Elkészítés:
Előkészítem a zöldségeket. A hagymát megpucolom, megmosom, apró kockákra vágom. A cukkínit 3-4 mm vastagon felkarikázom. A paradicsomot, meghámozom, picire kockázom. A paprikát kimagozom, s a húsából szintén apró kockákat gyártok. A kukoricát kis tálkában a kezem ügyébe készítem. Vizet forralok a levesnek, s feloldom benne a kockát (250-300 ml vízre számítva, praktikusan ez egy fél kockát jelent).
Egy nagyobbacska edényben (casserole-ban :-) kevés olajt hevítek, s megfonnyasztom rajta a hagymát. Rádobom a cukkínit és pár perc alatt enyhén lepirítom az élénkzöld karikákat. Hozzájuk költöztetem a paprikakockákat, egy-két percig pirítom őket együtt, s máris következhet a paradicsom. Mikor a paradicsommal is egyet rottyant, hozzáadom a kukoricát, s felöntöm zöldséglevessel. Sózom, tekerek rá frissen őrölt borsot és kis lángon, lefedve kb. 10 perc alatt készre párolom az ételt. Közben folyamatosan ellenőrzöm, kell-e pótolnom a folyadékot, azaz a zöldséglevest. Lehet kicsit „levesesebbre” vagy kevésbé „levesesre” alakítani a fogást, ha pedig fedő nélkül, sűrűn kevergetve rotyogtatom egy-két percig, akkor sűrűbb, ragusabb állagú lesz a végeredmény. Ez tényleg egyéni ízlés dolga.
Nos, kb. 10 perc elteltével elzárom a gázt és forrón tálalom a kukoricás-cukkínis casserole-t.


Nincsenek megjegyzések: