2009. október 23., péntek

Az „álegészséges” élelmiszerekről

Mikor olyan „egészséges és jótékony hatású” élelmiszerek fogyasztására ösztönöznek a minket körülvevő elektronikus és nyomtatott médiumok, melyek összetevőit áttanulmánozva úgy érzem, a hajszálaimat tépném ki egyenként. Továbbá puffogok, hogy „és ezt mégis hogy lehet?”, „hogyan engedhetik az erre hivatott hatóságok, ajánlhatják dietetikusok?”, „hogyan lehet ilyen kontextusban, indokokkal eladásra kínálni termékeket?”, „ráadásul a műanyag drágább, mint a kizárólag természetes összetevőkből álló vagy a bio!” – egyre többször jön a családomtól, Anyutól a válasz: „ne csak nekem mondd! Miért nem írod meg a blogban?”
A főzés – egyéb teendők feltorlódása miatt – jelenleg sajnos minimálprogramon működik nálam (jól bevált, gyorsan elkészíthető ételeket készítek), így azt gondoltam, receptek helyett most a gondolataimat osztom meg Veletek!

Arra a veszélyre gondolok, amit az általam „álegészséges”-nek nevezett élelmiszerek fogyasztására való ösztönzés jelent. Szerintem ez sokkal alattomosabb, s valóban nagyobb veszélyt rejt, mint amikor egy adott reklám arról szól, hogy vegyél chips-et, csokit, levesport…
Mert ebben az esetben ezeket a termékeket úgy állítják be, mint az egészséges táplálkozás nélkülözhetetlen elemeit – sokszor e felkiáltással a gyermeküket helyesen táplálni kívánó szülőket veszik célba! – így akinek ez fontos, azonban kevésbé tudatos, azaz nem olvassa el figyelmesen a címkét, néz utána kicsit alaposabban, mi is van az adott termékben, gondolkodás nélkül megveszi, abban a megnyugtató hitben, hogy jót tett mind saját magának, mind pedig a családjának.

Nem is tudom, hol kezdjem? Talán annál a bizonyos joghurtnál, amelyik garantáltan hozzájárul a jó emésztéshez és közérzethez. Még a natúr változat is tartalmaz hozzáadott tejport például. A gyümölcsös variáns kb. 15 féle összetevőből áll, köztük finomított cukor, színezék és aroma.
Előbb említett cég másik terméke, ami kiveri nálam a biztosítékot, kimondottan gyerekeknek készül, mondván kalciumot tartalmaz, mely fontos a megfelelő csontképződéshez és ezt az információt, a termék fogyasztására ösztönző felhívást egy időszakban, hazánk elismert gyermekorvosa közvetítette felénk a képernyőn keresztül. Nos, a Tudatos Vásárlók Egyesülete által a gyümölcsjoghurtok körében végzett, több szempontot figyelembe vevő, rendkívül körültekintő és alapos felmérésben a 15 vizsgált termék közül a legutolsó (!) helyen végzett. (A felmérésről részletek itt: http://tudatosvasarlo.hu/cikkek/1064?page=1) Idézet a kutatás szövegéből: „Akár a legtöbb vásárló, mi is gyümölcsjoghurtnak gondoltuk a Danone Kft. gyerekeknek szánt termékét, a Danoninót. Ennek gyümölcstartalma 6,15%, de nem joghurtból készül, hanem főként túróból, tejszínből és eperkészítményből áll.„ Érdemes áttanulmányozni az összetevőket!
Hogyan kerüljük el? Nem feltétlenül kell megvenni a sokszor borsos árú bio gyümölcsjoghurtot! Natúr joghurt (ennek az összetevőit sem árt már áttanulmányozni sajnos) és egy kis darabolt, friss gyümölcs vagy közönséges natúr joghurt egy kis házi lekvárral elkeverve, egy-két perc az egész, finom és olcsóbb, mint a műanyag!

Bevallom, a gyermekeket megcélzó, szülőket manipuláló felhívások és hirdetések, különösen érzékenyen érintenek.
Adjál a gyerekednek egy bizonyos fajta cukrot, illetőleg gumicukrot, mert gyümölcslét és vitaminokat tartalmaz! Ez már józan ésszel belegondolva is butaság, aztán mikor végre a kezeim közé került a zacskó, a címkére pillantva azt éreztem, az azon szereplő felsorolás egy komplett kémia-dolgozat témája lehetne.
Uzsonázzon a gyerek tejszeletet, ill. adott cég más termékeit, mert tejet, mézet, stb tartalmaz. Hát… nyomokban biztosan tartalmaz, a porok, a cukor és az aromák mellett.
Legújabb kedvencem a „minden gyerek tehetséges valamiben, ezért tápláló finomságokat érdemel…”. Micsodaaaa??!! Ezek szerint az a gyerek, aki nem villantja meg tehetségességét már olyan 4-5 éves korában, ne is egyen, tápláló és finom ételt pedig főleg ne? De tegyük fel, hogy gyermekünk tehetséges, nos ebben az esetben, ha már eszik, akkor az mindenképpen bő olajban sült panírozott halrúd legyen!
Hogyan kerüljük el? Úgy gondolom, finom és tápláló tízórai vagy uzsonna lehet mindenekelőtt a friss gyümölcs, a változatosság kedvéért egy kisebb adag színes gyümölcssaláta pár csepp citromlével és mézzel, néhány szem olajos mag vagy aszalt gyümölcs, gyümölcsjoghurt (ld. fent), házi készítésű (reform) süti vagy keksz…

No, de a nap talán legfontosabb étkezéséről még szót sem ejtettünk!
A reggeli igazán nem jelenthet gondot: 4 szem keksz és már ki is váltottuk! Lendületben leszünk egészen délig!
Ha „klasszikusabb” reggelire vágyunk, ehetünk gabonapelyhet, mely finoman vigyáz a vonalainkra, a szépséghibája mindössze annyi, hogy a köztudottan tápláló teljes kiőrlésű gabona mellett pl. invert cukorszirupot és még kb. 10-15 összetevőt tartalmaz.
Hogyan kerüljük el? Mikor az utolsóként említett gabonapehely árát megláttam, leesett az állam, 6-700 ft között mozog a 375 grammos doboz, a dm-ben 899 ft-ért veszem a 750 grammos bio müzlit (gabonapelyheket, 50 %-ban aszalt gyümölcsöt és mogyorót tartalmaz, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, semmi mást). De a müzlimet sokszor itthon én magam keverem, a variációk száma végtelen és még olcsóbb is. Persze reggelizni ezerféle dolgot lehet, pici odafigyelés és tudatosság, s nem E-számok tömkellegével a pocakunkban kezdjük a napot!

Ha pedig megszomjaztunk, ihatunk gyümölcsös üdítőitalt, "gyümölcslét" mely sokszor „multivitamin” névre hallgat, jó esetben csak annyi vele a gond, hogy gyümölcslé-sűrítményből készült, rosszabb esetben hozzáadott cukrot, aromát és színezéket is tartalmaz.
Hogyan kerüljük el? Mi sem egyszerűbb! Víz, friss gyümölcslé, zöld-vagy gyümölcstea natúran, pici citrommal vagy mézzel. Nagy kedvencem, a házi limonádé: 1 literes adaghoz kicsavarok egy egész narancs és egy citrom levét, elkeverem kevés mézzel, felöntöm szénsavmentes ásványvízzel. Mennyei!

Mindennapi kenyerünk. A fehérlisztes, állományjavítóval felturbózott kenyér egészségtelen, ezt tudjuk. No de nem egy termék esetében látom, a csomagoláson a következő felirat szerepel: „natur, bio”, elolvasom az összetevőket, szám szerint kb. 10-12-őt és azoknak legalább a fele olyan, amiknek semmi keresnivalójuk sincsen egy kenyérben…
Hogyan kerüljük el? A teljes kiőrlésű, (valódi) bio kenyerek valóban sokkalta többe kerülnek a fehérlisztes felturbózott változatoknál. Én azt gondolom, mégis megéri beruházni, hiszen sokkal tovább frissek maradnak, így az utolsó morzsáig elfogynak és sokkal kisebb mennyiség is elég belőlük, hiszen sokkal jobban laktatnak. A másik lehetőség a házi kenyérsütés, igazán nem ördöngösség - vannak egészen egyszerűen és gyorsan elkészíthető variánsok - és pénztárcakímélő megoldás.

Nos, hosszan lehetne még sorolni a példákat, kicsit jobban górcső alá venni a light gyümölcsjoghurtot, az édesítővel telenyomott üdítőitalokat, az update-borzalmat.
Én most a „kedvenceimet” soroltam fel. Igyekeztem mindegyik kiváltására idő-, energia-, és pénztárcakímélő alternatívákat adni. Persze ott vannak a natur-, bio-termékek, amik szerencsére egyre szélesebb körben hozzáférhetők, és az összes fellelhető élelmiszertípusra egészséges, környezetkímélő alternatívát kínálnak, beszerzésük azonban egy „hagyományos, hipermarketes” bevásárláshoz képest több időt és energiát vesz igénybe és sokszor költségesebb is, tudom. Ezért a legtöbb esetben szándékosan nem azokat vagy nem csak azokat ajánlottam.

A konklúzió pedig megintcsak a címkeolvasás fontosságának hangsúlyozása, az odafigyelés, a tudatosság, s mindenekelőtt a józan ész!

(A kép forrása: www.mnsza.hu)

10 megjegyzés:

Zsuzsi írta...

Teljesen igazad van, egyedül a halrúdnál van fenntartásom az írásod ellen. Köztudott, hogy Magyarországon milyen színvonalú a halfogyasztás, így én nem tartom bűnnek, ha a gyerek kap halrudat, ha már más formában nem találkozik hallal. Viszont sütőben lenne érdemes kisütni, hogy ne legyen túl olajos.
Legjobb pedig az lenne, ha a kedves szülők a saját undorukon túllépve friss halból készült étellel ismertetnék meg gyermekükkel e finomságot.

kenyi írta...

Van olyan gyerekem a suliban, aki gyakorlatilag csomagolt croissant-on és pizzaszeleten él. Nem hajlandó mást megenni.
Az biztos, hogy a gyerekek teljesen a reklámoknak vannak kiszolgáltatva (és így az élelmiszeripar szemétdombjának is), de az esetek 100%-ában a szülő fizeti ki a pénztárnál az "egészségesebbnél egészséges" dolgokat. Amíg a szülő nem változtat a szokásain, sajnos a reklámokból jól élnek forgalmazók.

Dolce Vita írta...

na de kinek van erre ideje, belekeverni még külön lekvárt : )))))))
jó kis összefoglalót írtál!
Zsuzsi!
a hal-kérdés valóban katasztrófa, pedig halat elég vegyes áron kapni. Ott van a szardínia és a makréla, olcsó és egészséges. (bár a haltelepek nevelési körülményeiről is lehetne írni sokat)
A reklámok mellett a közétkeztetés az ami már bölcsis, ovis kortól teszi tönkre a gyerekek egészségét. Borzalom, milyen hozzáállással szembesültem az oviban másfél hónap alatt. Rövidesen írok róla

(ps. remélem, Téged elkerülnek a gondolkodni nem képes "kedves" névtelenek, akiket rendesen kiborít ez a téma : )

Adéle írta...

Zsuzsi!
Bevallom, a halfogyasztással kapcsolatos szempont nem is jutott eszembe - köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet :-) - , ebbe talán belejátszik az is, hogy én nem szeretem a halat, így erről a témakörről sajnos nem tudok sokat, csak ami "köztudott", hogy pl. bizonyos halfajtáknaknak nagyon magas az omega3 zsírsav tartalma. Nevezett halrúd esetében a reklám maga, azaz az idézett megfogalmazás az, ami nagyon bántja a fülemet, és élek a gyanúperrel, hogy nevezett termék nem csupán halat és a panírozáshoz szükséges három összetevőt tartalmazza, de alaptalanul vádaskodni persze nem szeretnék, hiszen a termék címkéjét (még) nem olvastam.

Kenyi!
Csomagolt croissant és pizzaszelet... ez borzasztó! :-(
Ez valóban így van: a szülőknek kéne változtatni, "példát mutatni", az egészséges étkezéssel és a tudatos élelmiszerfogyasztással kapcsolatban a családban olyan szemléletet és gyakorlatot kialakítani, hogy az legyen a magától értetődő, természetes...

Dolce Vita!
Köszönöm! :-)
Nagyon szeretem olvasni a Te írásaidat is a témában, persze a legjobb az lenne, ha nem lenne szükség effajta írásokra, mert nem léteznének ilyen élelmiszerek, reklámok... de azt hiszem, ettől sajnos még nagyon messze vagyunk... :-(
A közétkeztetéssel kapcsolatos állapotok néha engem is elgondolkodtatnak, bár jelenleg nincs a környezetemben olyan család, kisgyerek, aki empirikus tapasztalattal rendelkezne a jelenlegi helyzetről, néha azonban eszembe jut, miket tettek elénk az általános iskolai menzán anno és beleborzongok... és tartok attól, hogy az eltelt idő alatt sem lett sokkal jobb a helyzet... Kíváncsian várom a beszámolód!

Eddig elkerültek... ;-)

Zsuzsi írta...

Igen DV, a folyami-tavi halkínálatnál pedig jobb, ha fog az ember, legalább nem csak a túltenyésztett zsíros ponty jut az asztalára (a párom most ment horgászni, hátha fog süllőt)...
A közétkeztetéstől előre félek, mit fog művelni az egyéves lánykámmal, aki kifejezetten egészségesen táplálkozik, napi négyféle zöldséget-gyümölcsöt eszik.Nem szeretnék úgy járni, mint anyukám, akinek az amúgy rossz étvágyú öcsém azt merte mondani, hogy a menzás bolognai jobb, mint az övé.

Dolce Vita írta...

Zsuzsi!

röviden, Ádám fiam szerintem egy hónap alatt behozta azt a megspórolt finomított kristálycukor-mennyiséget, amit én 3 év alatt nem adtam oda neki : ((

Zsuzsi írta...

Na, többek közt ettől félek én. Egyszerűen nem értem, miért kell mindent agyoncukrozni. Nálam eddig annyi volt a cukorfogyasztása a gyereknek, amit eddig 3-4 kis adag házi süteményből vett magához. Ennyi szerintem belefér. Ételbe-italba szigorúan nem teszek, felesleges.

viri írta...

A fentiek mellett nekem a Light italok verik ki a biztosítékot. Nobi pajtás élteti a saját termékeit. Ott van pl a gyümölcsleve amiben 13 kalória van /deci az ugye 70 kalória / 5 liter (ennyit folyadékot iszok ébredés után). Ha veszek 100%-os gyümölcsléből egy decit az 40-45 kalória felöntöm 4 deci vízzel (hogy ne legyen annyira édes)akkor az továbbra is 40-45 kalória marad. Olcsóbb és még adalékanyag sincs benne.
A másik a majonéz. Tudom, nem egészséges de én szeretem. Szójatej, foghagyma és (oliva)olajat összeturmixolva sec perc alatt kész a veganéz. Igaz a kalória tartalma nem csekély, de inkább az havonta egyszer, mint hetente/ napot az az update E koktél.
Aztán ott vannak a vajkrémek. Aki szokott ilyet venni egyszer olvassa el a címkét -megdöbbentő.
Aztán mostanában a levesporokat is azzal reklámozzák, hogy mennyi zöldség van benne.Jó a van aki lusta a megpucolni a zöldségeket, de paradicsomleves levesporból?! Olyan nehéz azt a 2-4 fűszert beleszórni a paradicsomlébe? Persze ha valaki egyszer rácuppant a Na Glutamátra, minden finomabb amiben van az is.
Na jó nem folytatom tovább, de a szívemből írtál Adele...

Adéle írta...

Kedves Viri!

Köszönöm, hogy benéztél! :-)

Teljesen igazad van abban, amiket írtál...

Nagyon jó tudni, hogy többen vagyunk, akik így gondolkodnak, vásárolnak, étkeznek... ;-)

Judit írta...

Olyan jó, hogy leírtad ezeket! Néha úgy érzem, szélmalomharcban állok a környezetemmel, hogy miért nem adok kiflit, gyerekteát, krémtúrót a kislányomnak. Nem értik. Én is olvasom a cimkéket (reklámot nem nézek, ez is jót tesz az egészségnek:), és borzadok. Macerásabb így az evés, gondolkozást, szervezést igényel, de már nem csinálnám másképp. Kenyeret sütök, mézzel, gyümölccsel édesítek, stb.
A csokorba én is tűznék egy virágot, az aszpartámot. A 70-es évekig a CIA potenciális biokémiai hadászati anyagként jegyezte.